Neobični običaji nakon rođenja bebe

0

Postoje različiti običaji i tradicije diljem svijeta, koji se odnose na rođenje bebe. Način na koji se pristupa novorođenoj bebi i novoj mami, te njega i ishrana, različit je u različitim zemljama.

Ovi tradicionalni običaji imaju različite korijene. Neki postoje iz čisto zdravstvenih razloga, neki su uvjetovani klimom, neki religijom, a neki datiraju i tako daleko da više nitko i ne zna zašto se primjenjuju.

Donosimo interesantne, korisne, zanimljive, čudne i neobične običaje iz nekih zemalja širom svijeta.

Dominikanska Republika
U prvim mjesecima majčinstva, nećete vidjeti Dominikanske mame kako šetaju vani sa svojim bebama. Dominikanske bebe se u prvim mjesecima se čuvaju gotovo isključivo u zatvorenom prostoru, kako bi ih zaštitili od sunca, oblaka, vjetra, virusa… Ako se beba mora izvesti u tim prvim mjesecima, uvijek se pokriva u potpunosti, tako da je i dalje „zaštićena“ od različitih elemenata, normalnih i paranormalnih.

Gvatemala
Žene u Gvatemali tradicionalno kupaju svoje bebe u ledenoj vodi vjerujući da hladna kupka umiruje osip na koži (obično usljed prevelike vrućine) te utiče na miran san. Iako je hladna voda šok za male bebe, naročito zbog toga što su u ovoj državi temperature izuzetno visoke, majke u Gvatemali se ne obaziru previše na bebin plač niti smatraju da treba prestati sa ovom tradicijom.

Švedska
Kada su suočeni sa nemirnom i razdražljivom bebom koja neće spavati, švedski roditelji imaju posebnu taktiku. Oni stave bebu na trbuh u krevetac i lagano je lupkaju u predjelu donjih leđa i pelene, stvarajući ritmičke vibracije. Vjeruje se da je ovo replika vibracija iz maternice, što bebi pruža osjećaj sigurnosti, te lakše zaspe.

Danska
Nikada nećete vidjeti kolica u danskim kafićima. Vidjećete ih uredno „parkirana“ ispred kafića, gdje bebe mirno spavaju dok roditelji u kafićima uživaju u kafi ili kapučinu. U stvari, Danski nacionalni odbor za zdravstvo preporučuje ovu praksu, vjerujući da bebe na otvorenom spavaju zdravije i imaju bolji apetit.

Bugarska
Ako vam se dogoditi da se nađete u Bugarskoj sa bebom, nemojte biti iznenađeni ako prolaznici, gledajući vašu bebu sa ljubavlju, pljunu (ili barem oponašaju ovaj postupak) uz riječi: „Koka te pokakila“. Prema bugarskoj tradiciji, ako se dijete previše hvali, vrag će postati ljubomoran. Dakle, najbolje je pretvarati se da je dijete ružno(!?). Ova tradicija je zapravo dovela do toga da se u ovoj zemlji izuzetno cijeni skromnost.

Jordan
Nakon što rodi bebu, jordanska žena dugo neće pojesti sladoled. Žene u Jordanu obično izbjegavaju hladnu hranu i pića nakon poroda. Prema tradicionalnom vjerovanju, kosti nove mame su još uvijek otvorene, te izloženost hladnoći u tom vrlo osjetljivom stanju može prouzrokovati svakojake probleme kasnije u životu, uključujući reumatizam i artritis. Za toplu i vruću hranu i napitke, u ovoj zemlji se vjeruje da potiče proizvodnju mlijeka.

Mongolija
Ovo je zemlja u kojoj djeca dugo doje. Majčino mlijeko se smatra najboljom hranom (bravo za Mongolke!) i većina djece doji prve dvije godine, a neki i mnogo duže, sve do polaska u školu. Dojenje je u ovoj zemlji dopušteno na svim javnim mjestima, i zasigurno nigdje nitko neće upozoriti majku zato što doji svoje dijete. Zapravo, vjeruje se da su najbolji mongolski hrvači dojili sve do pete godine života.

Izvor: www.roditeljstvo.com

Komentari

Share.