fbpx

Naučno potvrđeno: Osobe koje imaju sestru su sretnije

0

Da, ona krade vašu najdražu haljinu iz ormara i uzima torbicu bez pitanja. Uvijek glasno sluša muziku i uzme zadnju kockicu čokolade iz omota.

Govorimo o vašoj sestri.

Ponekad vas može dovesti do ludila, ali ipak je ludo volite. Pitate se kako je to moguće? Možda zato što vas vaša sestra čini sretnijima i optimističnijima, a sada je to i naučno potvrđeno. Istraživanje dvaju britanskih univerziteta upitalo je 571 mladih od 15 do 25 godina starosti o njihovim porodicama, braći i sestrama te njihovom emocionalnom stanju.

Pokazalo se da su sudionici koji su odrasli s jednom ili više sestara, uglavnom sretniji. Razlog tome je što sestre potiču ostatak porodice o otvorenom razgovoru o osjećajima čime istovremeno jačaju koheziju porodici. Osjećaji i razgovaranje o istima su temelj dobrog mentalnog zdravlja, a upravo su sestre, odnosno ženska djeca predvodnici takvog ponašanja.

To znači da se uz otvoreno bavljenje osjećajima, problemi mogu bolje rješavati što u konačnici čini članove porodice sretnijima. Nije li to dovoljno da čvrsto zagrlite svoju sestru čim je vidite… sve dok ne shvatite da vam opet nešto nedostaje u ormaru.

Izvor: tuzlanski.ba

Komentari

Share.