Naučite djeci reći “ne”

0

Svako mora naučiti kako reći „ Ne“. Ukoliko to ne naučite, ljudi vas mogu početi iskorištavati. Isti je slučaj i sa djecom. Djeca počinju tražiti ili pitati za nešto, i u tome znaju biti vrlo tvrdoglava.

Nije loše udovoljiti dječijoj želji, ali u isto vrijeme morate imati na umu da oni također trebaju biti odbijeni, onda kada njihovi zahtjevi nisu dovoljno opravdani. Saznajte u kojim to slučajevima morate reći djeci „ Ne“ i to za njihovo dobro.

1. Nema hrane

Nijedno dijete ne voli zdravu hranu. Kada mu donesete tanjir da jede, ono će reći da to ne želi jesti. Sve što oni žele jesti je začinjena i junk hrana. Prema tome, ovo je pravo vrijeme kada trebate reći „ Ne“ dječijim željama. Ali, zapamtite da nema ništa od forsiranja. Budite dovoljno strogi da im pokažete da ukoliko ne žele da jedu tu hranu, da oni ne mogu učiniti ono što žele.

2. Ne želi učiti

Koje dijete voli učiti u početnoj fazi? Vi morate stvoriti naviku i kulturu učenja kod njih. Međutim, ako imate dijete koje ne želi nikako učiti, jer se želi igrati, vi mu morate znati reći „Ne“.

3. Čokolada

Sva djeca vole čokoladu. No, čokolada može uticati na loš kvalitet zuba. Previše čokolade je vrlo nezdrava navika, i bolje je da je što prije počinju odbacivati. Umjesto čokolade dajte im da jedu neke zdrave grickalice.

4. Ne želi ići u školi

Ko će se probuditi tako rano i spremiti za školu? Međutim, škola je nužna i to se mora uraditi. Dakle, kad god vaše dijete počne nalaziti milion izgovora samo da ne bi išlo u školu, recite mu „Ne“. Dijete mora shvatiti da u životu mora imati obaveze i odgovornosti.

Izvor: ljepota.ba

Komentari

Share.