Napolju je minus – kako obući bebu za šetnju?

0

Novopečenim roditeljima niske zimske temperature mogu da budu izvor velikih briga, prije svega u pogledu toga da li je njihovoj bebi udobno i toplo. U svakom slučaju, hladno vrijeme ne bi trebalo biti prepreka da se sa djetetom barem jednom dnevno izađe na svjež vazduh.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Kada je riječ o izboru odjeće, neka vam smjernica bude vaš lični osjećaj prijatnosti (osim ako ste od onih osoba kojima je uvijek hladno ili vruće), tada se oslonite na procjenu supružnika ili neke druge bliske osobe.

Ako je beba mlađa od šest mjeseci biće joj potrebno više zaštite, jer je u toj dobi odnos bebine tjelesne površine u odnosu na težinu veći, te ne može drhtati da bi stvorila toplotu.

Tokom hladnih dana bebi treba obući nekoliko slojeva odjeće, koji će ih manje sputavati od dva teška i debela odjevna predmeta. Svakako će joj biti toplije ako je jedan od tih slojeva vuneni.

Praktična su i topla zimska odjelca punjena perjem. Obavezno joj stavite kapu, čak i ako je napolju samo prohladno, jer će joj kapa pomoći da zadrži tjelesnu toplotu (skoro 25 posto toplote tijelo gubi preko glave). Kada je temperatura ispod nule, kapa bi trebalo da pokriva i bebine uši.

Ruke treba zaštiti rukavicama, stopala čarapicama i čizmicama, a vrat šalom. Ako duva jak vjetar ili je izrazito hladno, šal možete omotati oko lica – pri tom pazite da bebi ne pokrijete nos i tako otežate disanje.

U slučaju snijega ili kiše, na kolica stavite zaštitni krov koji će zaštiti dijete od padavina, ali i zadržati toplotu. Na kraju, imajte u vidu da i dobro utopljeno dijete ne bi trebalo predugo boraviti na otvorenom kada je vrijeme hladno.

Izvor: MAMAIBEBA.COM

Komentari

Share.