fbpx

NAJEFIKASNIJA DIJETA – VEZA IZMEƉU UMA I TIJELA

0

Dolazi nam proljeće, a s proljećem i potreba da dovedemo u red svoju tjelesnu figuru, da kilograme svedemo na prihvatljive granice, da sami sebi vratimo onaj osjećaj da se hranimo zdravo i prikladno.

Sa svakim, novim, proljećem dolazi i novo rađanje, buđenje, novi ciklus, pa tako i mi u sebi osjetimo tu potrebu za nekim novim početkom. Kod žena se taj početak najčešće ogleda u ponovnom vraćanju skladnosti vlastitom tijelu.
Dakle, u trenutku kad osjetimo taj unutrašnji poziv, mi počinjemo tražiti odgovarajuću dijetu koja će nam pomoći da se dobro osjećamo, zablistamo i da naše tijelo dobije željenu formu..

Na današnjem tržištu otvorenog svijeta i dostupnošću svega i svačega preko interneta, nude nam se na  stotine različitih dijeta i metoda za mršavljenje. Neke smo prije već isprobali, davale su nam rezultate, dotle dokle smo poštovali njima nametnut režim ishrane, ali čim smo ponovo počeli da se vraćamo starim navikama, starom načinu ishrane, čim smo se ponovo ‘opustili’ tako su i rezultati dijete nestajali. Imajući ovo u vidu, mi se onda okrećemo nekoj novoj dijeti, obično onoj za koju poznate osobe, glumci, pjevači, poltičari tvrde da je uspješna i da su pomoću nje izgubili puno kilograma za kratko vrijeme. I tako onda odlučujemo da krenemo u borbu sa samim sobom. Ova borba predstavlja prisiljavanje (da ne kažem maltretiranje) vlastitoga tijela na jedan novi režim. Ona također predstavlja potiskivanje želja uma koje se u nama javljaju kada ugledamo omiljenu nam poslasticu ili omiljeno jelo koje se propisom ove dijete ne smije konzumirati.

Dakle, mi smo sebe stavili u program orijentisan ka cilju mršavljenja kojim se strogo pridržavamo pravila propisanih dijetom koju smo odabrali. Znamo da će ovo, u najgorem slučaju, trajati par mjeseci, izgubićemo kilograme, a poslije toga se opet možemo ‘opustiti’. A sljedeće godine, započet ćemo isti ciklus s nekom novom dijetom, shvatajući da su rezultati bili samo privremeni jer nismo bili u stanju da se discipliniramo i da promjenimo kompletan način ishrane zauvijek, da promijenimo navike, kako bismo uvijek održavali svoje tijelo u besprijekornom stanju.

Zašto nam se ovo dešava? Zašto, u principu, niti jedna dijeta ne daje dugoročne, stalne rezultate? Odgovor je vrlo jasan – mi nismo u sebi očistili sve ono što nas veže za stare navike, za želje koje nepravedno pripisujemo tijelu za ordeđenom vrstom hrane.  Šta je ono što ne shvatamo u čitavoj ovoj situaciji?

Kao prvo, mi ne shvatamo kako reaguje tijelo, a kako reaguje um na želje za hranom. Mi moramo shvatiti najvažniju stvar – tijelo nema želje. Tijelo nije ono koje želi i vapi za određenom vrstom hrane. Tijelo nema ovisnosti kojima trebamo da mu udovoljimo. Ove stvari pripadaju isključivo našem umu.

Dakle, za početak, samim tim moramo shvatiti da je besmisleno maltretirati tijelo bilo kakvim dijetama jer ono samo nije ništa niti prouzrokovalo, ono nije tražilo da se udeblja. Isključivi krivac za ovo jeste naš um, naši psihički agregati gurmanizma, odnosno neprirodne potrebe za udovoljenjem trenutnih, hotimičnih želja uma. Samo po sebi, tijelo je jedan mehanički sklop. Ono ima svoju inteligenciju, ali se ta inteligencija odnosi isključivo na raspodjelu hranjivih materija svim organima; ono uvijek iskorištava maksimum iz onoga što u njega unesemo, čime ga hranimo. Tijelo je mehanizam koji ima svoje POTREBE, ali ono nema želje. Želje su od uma.

Dakle, da bismo se dobro brinuli za vlastito tijelo, sve što trebamo jeste ispuniti njegove potrebe – dati mu dovoljnu količinu tečnosti i hrane koju će ono zatim iskoristiti i preraditi na najbolji način za nas. Tijelo je stvorila Majka Priroda. Samim tim, ono ima potrebu za hranom koja također dolazi iz prirode, iz istog izvora kao što je i ono samo. Ovo je sasvim logično i prirodno, zar ne? Dakle, da ponovimo – tijelo ima potrebe kako bi normalno funkcionisalo i vama obezbijedilo neophodno zdravlje tokom ove egzistencije. Dajte mu neohodnu količinu (prirodne) hrane, ni više ni manje, i ono će za vas obaviti sav ostali posao – nahraniće vaš mozak, vaše kosti, mišiće, sve organe, očistiće krvotok, pluća, izbaciće ono što bude ‘nus proizvod’, ono što je višak. To je funkcija tijela, ovako ono izražava svoju inteligenciju. Iz ovoga je očigledno da smo mi sami odgovorni za sve ono što dajemo našem tijelu. Ako mu dajemo ogromne količine prerađenih šećera (koji se kao takvi ne nalaze u prirodi) tada će naše tijelo imati problem da to preradi na pravilan način. Neće imati puno korisnog materijala za rad. Njegova funkcija biva poremećena i ono počinje da se deblja.

Istovremeno, mi zaboravljamo da upitamo sebe – zašto moje tijelo ima problem? Ko je za njega stvorio taj problem. Čokolada? Kolač? Cigarete? Alkohol? Prekomjerne količine masnoća i pržene hrane? Ne.

Ovo nisu krivci. Krivac je naš vlastiti um, odnosno njegove želje kojima mi udovoljavamo. Krivac su svi oni glasovi u nama koji kažu – želim ovaj kolač, i još jedan, i ovaj keksić, grickalice, ukusne kreme i poslastice, kifle, kiflice, sitne kolačiće, gazirane sokiće pune vještačkih šećera; želim masne sireve, mesne prerađevine, samo još komadić, zalogajčić…i nikad kraja svim NEPRIRODNIM prehrambenim proizvodima koje je smislio i napravio opet niko drugi nego naš UM. Sve mi ovo već znamo, zar ne? Jedino je problem što također u sebi znamo da imamo dvije opcije- odabrati kratkotrajnu dijetu ili odlučiti da se pozabavimo sami sobom, odnosno svojim umom i njegovim željama koje neprestano nad nama vladaju i dovode naše tijelo u neprirodna, neizbalansirana, bolesna stanja.

Rješenje je samo jedno – naučiti kako da zadovoljimo POTREBE tijela, a ne ŽELJE uma.

maxresdefault

Ovo je jedina, najbolja i najefikasnija dijeta. Svaki put kada budete jeli, činite to svjesno, posmatrajte sebe. U određenom trenutku vaše tijelo, kada mu bude dovoljno hrane, dati će vam signal da mu je dovoljno i da ima dovoljno materijala za ‘prerađivanje’. Osjetite taj momenat. Svi znamo ovaj osjećaj, zar ne, ali, na žalost, prečesto ga ignorišemo jer upravo u tom trenutku se uključi naš um i on kaže – hajde, uzmi još malo, još par zalogaja, isprazni tanjir, uzmi još i desert, kolačić, sladoled, počasti se, ti to zaslužuješ, uživaj u životu…uzmi višak jer je tako ukusan. Na ovaj način želje uma ovladaju nad potrebama tijela. Kad vam se desi ova situacija, tada je potrebno da POBIJEDITE sebe, tj. ovaj psihički agregat gurmanizama, glas uma, koji živi od vašeg popuštanja. Dakle, tada je potrebno da shvatite da ste već ispunili biološku POTREBU tijela i da je u tom trenutku na scenu nastupila nezdrava želja UMA. Kada nju pobijedite, vi nećete imati problem s tjelesnom težinom, nećete se osjećati jadno i bijedno jer ste opet ‘popustili’, a vaše tijelo će uvijek biti vitko i zdravo. Sve što njemu treba jeste ispunjenje POTREBE za prirodnom hranom, a sve što UM zahtijeva jeste udovoljenje neprirodnih želja koje se zatim pretvore u višakove za tijelo.

Stoga, već danas, umjesto da potražite novu kratkotrajnu dijetu, vi možete odlučiti da započnete s ovom dugotrajnom, najefikasniju dijetom od svih. Ona vodi do zdravlja uma i tijela.

Izvor: revolucijazene.wordpress.com

Komentari

Share.