NAJBOLJI BROWNIES S NUTELLOM I PLAZMOM

0

Dugo mi je trebalo da napravim brownies, vjerovatno jer često zaboravim, ali jučer sam se sjetio i napravio. Brownies sam napravio, što bi Amerikanci rekli, “from scratch” i, ovo je vrlo važno u keramičkoj posudi.

Svi koji su već pravili brownies ili bilo kakav drugi kolač, dobro znaju da prave u metalnim kalupima ili tepsijama, ali obzirom da nisam imao manju tepsiju, odlučio sam se za keramičku, 15 s 25cm. Treba naglasiti da se, barem ova moja, ne smije grijati na više od 200 stepeni. Ako budete pravili u keramičkoj posudi, treba napomenuti da će duže trajati, jer se keramika sporije zagrijava.

Pa krenimo s receptom…

– 1/2 šolje brašna
– 1/2 šolje kakaa
– pola čajne kašike soli
– vanilija-karamel začin
– 2 jajeta
– 1 1/8 šećera u prahu
– 115g istopljenog maslaca
– 1 supena kašika maslinovog ulja
– Nutella
– Plazma

Priprema:

1. U veliku zdjelu naspite istopljeni pute, dodajte maslinovo ulje i šećeš u prahu te mutilicom promješajte sve zajedno, otprilike dvije minute.

2. Zatim dodajte 2 jajeta i vanilija-karamel začin te promješajte mutilicom.

3. Zatim dodajte brašno, kakao i sol te nježno mutilicom promješajte.Tako mješajte dok ne dobijete smjesu koja je tečna, ali ne tako rijetka.

4. U kermačiku posudu stavite papir za pečenje, ali prije toga posudu malo namastite maslacem.

5. Prespite smjesu u kermačiku posudu te stavite Nutellu u smjesu. Stavite koliko želite i gdje želite.

6. Keramičku posudu stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite sve dok čačkalica, koju ćete ubosti u brownies, ne bude suha.

7. Kada su brownies gotovi, izvadite ih iz posude i stavite da se malo ohlade.

8. Izrežite po želji i pospite Plazma keksom.

Servirajte uz mlijeko ili cijeđenji sok od narandže.

Uživajte!

Take Me To Food

 

Komentari

Share.