fbpx

Mimi's Kingdom – tamo gdje ljubav caruje

0

Pozdrav svima!

Ja sam Milkica Crevar Sakač, majka dva dječaka (od 2 i 7 godina), ljubitelj fotografije, baštovanstva, kuhanja i prirode. Radim kao docent na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, a blog Mimi's Kingdom je moj hobi, ljubav i ventil za sve one svakodnevne stresove. Blog je nastao 2011. godine, tokom mog prvog porodiljskog odsustva, i godinama je rastao i razvijao se, baš kao i ja.

Kada i kako je počela tvoja ljubav prema hrani i kada si odlučila da to bude na nešto profesionalnijem nivou foodblogera?

Moji prvi samostalni koraci u kuhinji su nastali u petom razredu osnovne škole. Ostajala sam sama kod kuće sa bakom koja je spremala ručak i za moje roditelje koji su bili na poslu. Taj period nije dugo trajao, ali ja sam željela pomoći baki, pa smo zajedno sve spremale. Onda sam počela da prelistavam neki stari Vegetin kuhar, sa željom da iznenadim mamu i tatu nečim novim i ukusnim kad dođu kući. Od tog perioda se neprestano vrzmam po kuhinji. Svoje recepte i fotografije sam objavljivala i na kulinarskom portalu Coolinarika zajedno sa sestrom. S obzirom da sam još tada voljela lijepu fotografiju (mada nikako nisam bila dovoljno tehnički opremljena), a i pisanje, uskoro sam pokrenula svoj blog. Želja mi je bila da na blogu bude svega onog u čemu uživam, ali nažalost, za sve ostale hobije je bilo sve manje vremena. Kada je blog nastao, nisam imala ni najmanju ideju da od njega bilo šta mogu zaraditi, niti mi je to bila namjera. To je došlo mnogo kasnije, spontano…

Da li je možda tvoja ljubav za kuhanje naslijeđena od nekog člana porodice, od mame, tetke, ili nekog drugog?

Mislim da nije. Potičem sa Korduna, mjesta u kojem se jela ukusna, ali jako jednostavna hrana. Sve žene u mojoj porodici su lijepo kuhale, ali nisu tome pridavale poseban značaj. Jedino mogu istaći svoju tetku Ljubu koja je oduvijek bila majstor za fine, kremaste, bogate kolače kojima sam se divila.

Šta voliš da spremaš najviše, odnosno da li više preferiraš spremanje slastica ili slanih jela?

Ranije sam definitivno više voljela spremati slatkiše. Kolači su djelovali zanimljivije i kreativnije. Svi ti slojevi i kremovi! Ali kada sam dobila svoju porodicu, počela sam više pažnje posvećivati slanim jelima. Izazov je pripremiti zanimljivo slano jelo, od svakodnevnih sastojaka, za obični porodični ručak. A mnogo volim i da mijesim. Svaki oblik tijesta me opušta. Volim da pečem hljebove, posebno one sa starterom. Ustvari, ne znam šta bih izdvojila kao omiljeno!

Kome su namijenjeni tvoji blogovi i šta te inspiriše?

Kada pišem novi post, nemam unaprijed osmišljenu ciljnu grupu. Ali vrijeme i statistika su pokazali da su to mlade žene, poslovne, majke, užurbane, sa željom da spremaju zdravu i ukusnu hranu svojoj porodici. Žene kao što sam i ja sama. One koje se ne plaše novih ukusa i kombinacija. Inspiraciju za recepte pronalazim u svemu. Obožavam da čitam kuhare, posebno ako ih prate predivne fotografije. Nekad ih čitam kao romane. Ne volim više puta spremati isto jelo. Stalno sam u potrazi za novim, ali opet ne preskupim jelima.

Šta te, po tvom mišljenju, izdvaja od ostalih i koja su tvoja dosadašnja postignuća i saradnje na koje si možda najviše ponosna?

Svaki od kvalitetnih domaćih blogova koje pratim je poseban na neki način. Teško je reći šta me izdvaja… Ja mislim da je to specifična kombinacija recepata, fotografije i uvodnih tekstova. Meni (mada svakako nisam jedina u tome) nije samo recept na prvom mjestu. Sve je bitno. Moj blog, tj. svaki moj post priča priču. Sve se mora uklopiti…

U posljednje vreme sam imala nekoliko lijepih saradnji. Najviše sam ponosna na to što sam jedan od autora kuhara Plazmastičarnica i Plazmastičarnica 2.0, u društvu najboljih food blogerki Srbije. I što sam radila kao food stilista na dvije kampanje za keks Plazma slana…

Kako vidiš svoj profesionalni razvoj u nekom narednom periodu, koji su ti ciljevi i planovi?

Zanimljivo mi je to pitanje kako vidim svoj profesionalni razvoj. Ja nisam food bloger po profesiji. Ali ako se pitanje odnosi na razvoj u toj oblasti, očekujem da sve više napredujem u fotografiji. Mnogo sam naučila, mnogo tek imam da naučim. Pošto imam dva klinca, nemam dovoljno vremena za sve što želim. Ali napredujem korak po korak. Trenutno na tavanu kuće opremam nešto kao foto studio. Pomoću štapa i kanapa. 🙂 Nikada nemam za cilj saradnje i zaradu. To ako dođe – super. Volim kad me angažuju kao food fotografa, to mi najviše prija.

Za mene je cijela ova priča oko bloga ostvarenje sna. To je prilika da radim ono što zaista volim, da uživam u poslu. Ne postoji krajnji cilj. Putovanje je bitno 🙂

Dragi naši Guguljupci saznajte više o Mimi's Kingdom putem sljedećih linkova:

http://mimiskingdom.com/
https://www.facebook.com/mimiskingdom/
https://www.instagram.com/mimiskingdom/
https://plus.google.com/117670917259775328773
https://www.pinterest.com/milkica/

Komentari

Share.