fbpx

Matične ćelije iz pupčanika daju nadu oboljelima od autizma

0

Matične ćelije zaista mogu da pomognu djetetu, mogu da spase život ako je teška bolest krvi u pitanju, kao što je leukemija, ili da pomognu kod stanja koja se danas smatraju neizlečivim, kao što je autizam, ili kao što je cerebralna paraliza.

Kako medicina i tehnologija napreduju, tako matične ćelije sve više pronalaze svoju primjenu. Upravo zbog toga i CNN je prepoznao njihov potencijal te prenosi priču iz  Rockledge, Florida o djevojčici Gracie Gregory.

Gracie ima autizam koji joj je dijagnosticiran u 5. godini života i od tada ovo stanje utiče na gotovo svaki aspekat života u njenoj porodici. Međutim, studija na Duke Univerzitetu u Sjevernoj Karolini, SAD, daje nadu porodici Gregory kao i mnogim drugim porodicama koje vode bitku protiv autizma.

U studiju je uključeno 25 djece oboljele od autizma, uključujući i malu Gracie, da bi se utvrdilo da li transfuzija sopstvene krvi iz pupčanika koja sadrži matične ćelije koje su veoma dragocjene, može pomoći u liječenju autizma kod ove djece.

Međutim, za porodicu Gregory promjene kod njihove kćerke su značajne i za njih ogromne. Njen napredak se ocjenjuje sa oko 8 ili 9 gledajući na skali od 1 do 10. Ona je čak počela i da pohađa „redovnu” školu i to uspješno, što njeni roditelji nikada nisu mislili da će se desiti.

 Dr. Kurtzberg vodeći stručnjak u liječenju matičnim stanicama

Jedan od glavnih istraživača ove studije je Prof. dr Joanne Kurtzberg, svjetski poznat stručnjak u oblasti primjene matičnih ćelija iz krvi pupčanika kod dece obolelele od raka, krvnih i metaboličkih bolesti.

 „Uspijeli smo da pokažemo da transplantacija krvi iz pupkovine spašava život, kao i da poboljšava neurološko stanje djece sa nekim od ovih oboljenja”, kaže dr Kurtzberg.

Prije oko 10 godina njena laboratorija je započela klinička ispitivanja djece s cerebralnom paralizom, čiji su roditelji sačuvali krv iz pupčanika. I ovdje su zapaženi pozitivni rezultati.

Porodica Gregory se nada da će trenutna studija dovesti do uspijeha te  da će njeni rezultati ugledati svijetlo dana u procesu liječenja djece s autizmom svuda u svijetu.

 Čuvanje matičnih ćelija iz pupčanika dostupno i u BiH

Danas roditelji koji žele da ostave matične ćelije imaju izbor između različitih banaka za matične ćelije. Nije dovoljno da se krv iz pupčanika samo zamrzne, već se mora osigurati da matične ćelije u slučaju potrebe mogu da budu upotrebljene za transplantaciju.

FamiCord Grupa, koju u regiji zastupa u Bio Save d.o.o. je mreža banaka pupčane krvi koja nudi skladištenje visokokvalitetnih uzoraka matičnih ćelija širom Evrope i posjeduje 8 laboratorija za obradu matičnih ćelija. Uz kupovinu Stemlab-a (Crioestaminal) u Portugalu, koja je upravo završena, FamiCord je postala najveća banka matičnih ćelija u Evropi. U FamiCord bankama čuva se više od 355.000 uzoraka pupčane krvi, tkiva pupčanika, krvi iz placente i drugih bioloških materijala djece iz čitave Evrope.

Sve FamiCord institucije rade pod AABB certifikatom. Laboratorije koje posjeduju AABB akreditaciju imaju najveći nivo kvaliteta za procesuiranje i testiranje krvi iz pupčanika i kontinuirano teže ka novim poboljšanjima.

ANTRFILE: Akreditacijski program od strane AABB garantuje najveći standard za prikupljanje, procesuiranje i skladištenje u posebnim referentim imunohematološkim laboratorijama te za terapijske primjene (terapije sa pupčanom krvi)

FamiCord Group je do sada imao 1.987 liječenja matičnim ćelijama od toga 1.082 liječenja matičnim ćelijama iz pupčane krvi i pupčanika što je čini neprikosnovenim liderom na Evropskom tržištu.

Svojim istraživanjima, FamiCord banka stalno unapređuje upotrebu i kvalitet matičnih ćelija iz pupčanika. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva ova banka je priznata kao autoritet broj jedan u čuvanju matičnih ćelija iz pupčane krvi kao i tkiva pupčanika.

Sve dodatne informacije se mogu dobiti na kontakte

    www.biosave.ba                                 033/200-800

   info@biosave.ba                                 061/998-773

Komentari

Share.