Mašina za suđe – najbolja prijateljica svih domaćica

0

Kako je nastala mašina za suđe, najbolja prijateljica svih domaćica? Izumio ju je Joel Houghton 1850. godine.

Napravio ju je od drveta i ugradio joj točak koji se ručno okretao i tako pljuskao vodu po suđu. Nije baš da je bila funkcionalna, ali dovoljno da dobije prvi patent za mašinu za suđe.

Prvu automatsku mašinu izumila je žena

Josephine Cochrane izumila je prvu automatsku mašinu za pranje suđa 1886. godine u Shelbyvillu, Illinoisu. Ona je bila izrazito bogata žena koja je pravila jako puno večernjih zabava. Iako je imala sluge koje su prale njeno suđe, htjela je imati mašinu koja će taj posao raditi puno brže i to bez čestog razbijanja. Zato je sama konstruisala mašinu za suđe.

Prvo je izmjerila svoje suđe i napravila žičane komore – svaka je bila posebno dizajnirana za tanjire, šoljice i escajg. Komore bi stavila u točak koji bi se ravno ubacio u bakreni bojler. Motor bi pokrenuo točak, dok bi vruća voda sa sapunicom špricala iz bojlera i padala na suđe. Svoj izum otkrila je 1893. godine na Svjetskom sajmu u Čikagu, gdje je osvojila prvu nagradu.

Mašine koje je pokretala para

Njenim prijateljima se svidjela mašina za suđe, tako da je uskoro počela dobijati narudžbe za mašinu od restorana i hotela u Illinoisu. Patentirala je dizajn i počela sa proizvodnjom. Njena kompanija je danas poznata pod nazivom KitchenAid.

Druge kompanije su za potrebe restorana pravile mašine za suđe koje je pokretala para.  Radile su tako što se prljavo suđe vrtilo u košari ispod mlazova vrele vode.

Tek 1950-tih mašine za suđe postale su jeftinije i manje, te kao takve su počele privlačiti pažnju javnosti.

Izvor: www,enterijer.ba

Komentari

Share.