fbpx

Mama, loše mi je! Savjeti kod mučnine u vožnji…

0

Nebitno da li se radi o dugoj vožnji na ljetni odmor ili kraćem putovanju do trgovačkog centra, djeca često imaju mučnine tokom vožnje u automobilu ali i u avionu, na brodu itd. Onda je i poziv u pomoć sa zadnjeg sjedišta dio odmora kao i dugo čekanje u kolonama.

Dosadna mučnine nastaju usljed različitih informacija koje dolaze do dva različita čulna sistema. Dok su oči usmjerene na unutrašnjost vozila, knjige, igračke i sl. centar za ravnotežu u uhu javlja kretanje i potresanje. Različite inoformacije mozak registruje kao nejednakost, na koju reaguje u vidu putne bolesti. Tipični znakovi su povraćanje, mučnina, vrtoglavica, znojenje i iscrpljenost.

Nadmudriti mučninu
Najbolje je pokušati spriječiti mučninu. Postoje savjeti koji u pravilu dobro funkcionišu. Ipak desi se naravno da unatoč svemu zbog npr. previše okuka, temperature u autu, dužine vožnje i individualne osjetljivosti ipak dođe do mučnine.

Vozite se najbolje noću
tada su i šanse da prevarite organizam najveće. Tokom spavanja i sistem ravnoteže utihne i putna bolest se nejčešće ne javlja. Zbog koncentracije vozača je pak najbolje odabrati rano jutro, nakon par sati spavanja.

Djeca trebaju “aktivno” putovati
Animirajte dijete aktivnostima u vožnji. Time ne mislimo na skakanje i slično u vožnji nego na aktivno posmatranje okoline (saobraćaj, brojanje znakova, pogađanje, ko prvi ugleda i sl). Djeci kojoj je loše u vožnji, najbolje je da ništa ne rade što ne uključuje gledanje kroz prozor.

Česte pauze
Pravite svaka dva sata par minuta pauze. Na čvrstom tlu pod nogama, organ ravnoteže će se odmoriti, a pomoći će i svjež zrak.

Lagani obroci
Manji i lagani obroci oslobodit će želudac i spriječiti mučninu. Dovoljno je neku sitnicu pojesti i ne pretjerivati. Nekoj djeci pomaže i grožđani šećer.

U avionu i na brodu
Nekoj djeci često zna biti još gore na brodu i avionu. I ovdje pomažu neke stvari kao npr. promjena mjesta: na brodu se najmanje pomjera na sredini. Pomaže također i fiksiranje horizonta i gledanje u daljinu tj. ne gledati u vodu koja se pomjera.

Komentari

Share.