fbpx

Lijek djetetu ne dajite na svoju ruku

0

Djeca su sklona burnijim reakcijama na određene lijekove od odraslih osoba, zbog čega je važno da im uvijek dajete samo one koje je prepisao liječnik. Također, važno je dati samo određenu dozu lijeka i to u periodu koji je uvjetovan propisanom terapijom.

Na tržištu su dostupni brojni lijekovi za djecu, a i roditelji su nerijetko skloni sami djeci odrediti terapiju. Čak im daju i antibiotike širokog spektra, kako bi “preskočili” odlazak liječniku.

Tako su djeca izložena riziku od uzimanja pogrešnog lijeka i onemogućeno je njihovo pravovremeno ozdravljenje. Zato obavezno prepustite pedijatru određivanje terapije, a uvijek biste trebali imati na umu da djeci ne traba davatisljedeće lijekove

Nikada nemojte davati djetetu andol, aspirin ili bilo koji drugi lijek koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jer dijete koje ga uzima može biti izloženije riziku od nastanka Rayevog sindroma – rijetke ali fatalne bolesti.

Kada lijekove kupujete sami, a ne na recept, uvijek provjerite sadrže li acetilsalicilnu kiselinu. Pročitajte sastav lijeka pažljivo ili se konsultirajte s liječnikom ili farmaceutom, ukoliko niste sigurni da je medikament siguran za dijete.

Lijekovi protiv mučnine

Lijekove protiv mučnine djeci dajite samo kada je to odredio liječnik. Epizode povraćanja kod njih uglavnom su kratkotrajne i dobro se podnose, a lijekovi mogu izazvati brojne negativne nuspojave i nose rizik od mogućih zdravstvenih komplikacija.

(Ukoliko dijete uporno povraća i primjećujete kod njega simptome dehidriranosti, obavezno ga odvedite liječniku!).

Medikamenti za odrasle

Davanje djetetu male doze lijeka koji je predviđen za odraslu osobu veoma je opasno! Bilo koji lijek koji u uputstvu nema specifikaciju doze za djecu, zabranjeno je davati najmlađima.

Tuđi lijek

Nikada nemojte davati djetetu lijek koji je prepisan nekoj drugoj osobi čak i kad je riječ o djetetu jer konzumacija neodgovarajućeg lijeka može biti opasna. Bolesnom djetetu dajte uvijek samo onaj lijek koji mu je prepisao njegov pedijatar.

Sirup protiv temperature

Veliki broj savremenih lijekova koji sadrže acetaminofen pomažu u borbi protiv temperature ili raznih bolnih stanja. Vodite računa da djetetu ne dajete prevelike doze lijekova koje u sebi sadržetu taj sastojak.

Kada snižavate temperaturu, vodite se pravilom da se sredstva za obaranje temperature (u vidu sirupa) daju na šest, ili na četiri sata, ukoliko se radi o veoma visokoj tjelesnoj temperaturi.

avaz.bebe.ba

Komentari

Share.