fbpx

Liječenje srca matičnim ćelijama

0

Naučnici su uzgojili ljudsko srce od matičnih ćelija! Svako tkivo se može rekonstruisati transplatacijom matičnih ćelija.

Postignuće koje rjesava problem odbijanja doniranih organa!

Svakog dana naše tijelo se obnavlja i regenerira. Stotine ćelija odumiru, a isto toliko novih i nastaje. Kada organizam pati od neke bolesti, potreba za većim brojem ćelija je jača, tačnije potreba za regeneracijom. Dio ovih ćelija se može nadomjestiti matičnim ćelijama, koje mogu postati bilo koja vrsta ćelija u organizmu. Ćelije koje mogu biti ”bilo šta kad odrastu” su matične ćelije iz krvi pupčane vrpce i embrionalne matične ćelije. Ove ćelije imaju veliki potencijal u budućnosti regenerativne medicine kao najnoviji vid terapije.

Primjer za upotrebu matičnih ćelija imamo kod slučaja gdje su naučnici uspješno uzgojili ljudsko srce u laboratoriji. Da budemo precizni, oni su regenerisali postojeće donatorsko srce koristeći matične ćelije kako bi očistili sve ćelije koje bi mogle izazvati imunu reakciju kod primaoca organa i eventualno uzrokovati odbacivanje organa. Ova sposobnost matičnih ćelija bi nam mogla omogućiti uzgajanje potpuno funkcionalnih organa za donaciju, koji bi u tom slučaju, bio 100% kompatibilan sa primaocem.

Matične ćelije kao najbolji lijek za “slomljeno” srce?

član2Tim Medicinskog fakulteta na Harvardu, počeo je sa provođenjem ideje u praksu tako što su je testirali na modelima miševa. Nakon uspješnog postupka počela je borba sa ljudskim organima. Sproveli su niz postupaka da otklone nekompatabilne ćelije sa transplantata, koje bi mogle biti odbijene od strane pacijenta. Ćelije koje ostanu služe za potporu i oblikovanje organa (oblik ”srca”). Uzgojenom srcu je na kraju bio potreban električni stimulus kako bi počelo kucati.

Specifičnost matičnih ćelija ogleda se u tome da se mogu uzeti sa kože čovjeka. Kako navodi Popular Science, ”Naučnici su uzeli ćelije odraslog čovjeka, i koristili novu tehniku modificiranja ćelija na molekularnoj bazi da od njih naprave pluripotentne ćelije. Te ćelije imaju sposobnost da postanu bilo koji tip ćelija u ljudskom tijelu”.

Tim koji stoji iza ovog vještački uzgojenog srca misli da se uz pomoć i razviće najnovijih tehnika može tretirati zastoj srca, infarkt miokarda, ili čak regeneracija i ”popravljanje” već postojećeg srca, radije nego njegova zamjena odnosno transplantacija.

Ovo je samo jedan primjer za funkcionalno korištenje i efikasnost matičnih ćelija. Prvi koraci za revolucionarni napredak regenerativne medicine su napravljeni, a njihov ključni aspekt su matične ćelije. U budućnosti možemo očekivati širu primjenu njihovih aplikacija.

Vita 34 lider u Evropi

Vita 34 je najveća njemačka banka matičnih ćelija i prva banka u Evropi. Visoko sofisticirana tehnologija i najveći standardi skladištenja matičnih ćelija izdvajaju Vita 34 od ostalih, a ono što je čini najsigurnijom jeste najveći broj korištenih uzoraka za liječenje. Primjer petogodišnje djevojčice je 30. slučaj da su matične ćelije iz ove banke korištene za liječenje. Na području Evrope posluje preko 70 aktivnih banaka matičnih ćelija, a Vita 34 ima daleko najveći broj uspješnih transplatacija što je čini ubjedljivim liderom.

Banka je osnovana davne 1997. godine i specijalizirana je za pohranjivanje matičnih ćelija iz pupkovine i tkiva, te obradu matičnih ćelija za transplantaciju iz krvi pupkovine. Trenutno je uspješno sačuvano preko 170,000 uzoraka djece iz Njemačke i drugih evropskih zemalja. Sa 30 uspješnih transplantacija, VITA 34 potvrđuje visoki kvalitet i standard sačuvanih uzoraka matičnih ćelija.

vita

Statistika pokazuje da se jedna od pet porodica odluči na skladištenje matičnih ćelija u Vita 34, a jedna od dvije transplantacije za liječenje su sa uzorkom iz Vita 34.

Za sve informacije, budite slobodni da nas kontaktirate putem naše stranice www.bioeden.bawww.biosave.banaše Facebook stranice ili putem telefona 033 200 800 i 061 998 772.

Komentari

Share.