fbpx

Lekcije koje bi odrasli trebali da nauče od djece

0

Znate li onu izreku ‘Budite kao mala djeca i mir u svijetu će opstati’? Ali, djeca grizu, grebu, vrište. Ko bi pobogu želio biti takav? Međutim, ponekad možemo da naučimo pokoju lekciju upravo od najmlađih.

Posegnite za nekim i dodirnite ga 
Većina odraslih u današnjem društvu ne preferira fizički kontakt i to je u redu, niko ne želi da ga grle potpuni neznanci. Ali, kada ste posljednji put zagrlili najbolju prijateljicu bez ikakvog povoda?
Pokažite uzbuđenje 
Postoji više načina od običnog smješka kojim možete da pokažete raspoloženje. Nije loše tu i tamo skakati i cvrkutati od sreće zbog nečega što vas je zaista obradovalo. Zabavnije je ako uzbuđenje podijelite s ljudima i pokažete im koliko vas čine sretnima.
Aplaudirajte sami sebi 
Djeca padnu milion puta prije nego što nauče da hodaju, a kada to savladaju nagrade se malom proslavom. Prema tome, idući put kada ispoštujete dogovoreni rok ili napravite nešto drugo zbog čega se osjećate produktivno, slobodno aplaudirajte sami sebi. Niko vam neće zamjeriti.
Postavljajte pitanja 
Dječija znatiželja fascinantna je stvar, oni se ne libe da traže objašnjenja kada im nešto nije jasno. Idući put kada ste zbunjeni, nemojte da sjedite i da se sramite jer ne znate odgovor na neko pitanje. Podignite ruku i tražite odgovor, velike su šanse da niste jedini s upitnikom iznad glave.
Budite iskreni 
Djeca su ponekad brutalno iskrena, što je znak da nemaju skrivene namjere kad pričaju s vama. Kada bi odrasli slijedili njihov primjer i bili iskreni što je to više moguće, velika većina nesporazuma lako bi se mogla izbjeći.
Prihvatite ispravke 
Djeca po cijeli dan slušaju ‘Nemoj to da napraviš’ ili ‘Molim te, nemoj to da radiš’, i veoma je zanimljivo kako u većini slučajeva prihvataju i slušaju ono što im se kaže i te greške ne ponavljaju. Djeca nemaju ego, oni samo žele da dokuče kako pravilno obuti cipele.
Živite za trenutak 
Kad se igrate s djetetom, onda se zaista igrajte s njim, a nemojte istovremeno gledati neku seriju i provjeravati ko vam je online na facebooku. Isto primijenite i u ostalim situacijama.
Izvor: www.ljepotaizdravlje.ba

Komentari

Share.