Krem supa od karfiola

0

U karfiolu ima vitamina C, ali i vitamina K te B1, B2, B3, B5, B6 i B9, i još kalija, kalcija, mangana… Čak je dobar izvor proteina koji se lako asimiliraju u organizmu! Karfiol sprečava razvoj ćelija raka i čuva zdravlje srca. Općenito podržava zdravlje i jača imunitet. Dobro se bori protiv tegoba koje su uzrokavane kroničnom upalom.

Karfiol ne sadrži masti i ovaj recept je bez masti, stoga idealan za dijete i režime za mršavljenje. Karfiol je dobar za čišćenje jetre i gušterače, niskokaloričan i toliko zdrav da bi trebao biti neizostavan dio bilo kojeg načina ishrane. A dodavanjem začina dopunit ćete blagotvorno djelovanje.

Sastojci

1 glavica crvenog luka
1 mrkva
40 g korijena celera
350 g krompira
prstohvat sitne himalajske soli
500 g cvjetova karfiola
1 l vruće vode
POSLIJE KUHANJA, A ZA VRIJEME BLENDANJA DODAJTE PO ŽELJI:
himalajske soli
bibera
bijelog luka
slatke paprike u prahu
ljute papričice
đumbira

Koraci

  1. Zagrijte lonac na srednje jakoj vatri.
  2. Krupno narežite crveni luk i prodinstajte ga dvije minute sa dvije kašike vode. Ili na kašiki ulja od sjemenki grožđa, ako ne izbjegavate ulje
  3. Mrkvu izrežite na kolutiće a korijen celera i krompir na kocke. Stavite u lonac i malo posolite. Po potrebi dodajte kašiku-dvije vode da ne zagori povrće. Promiješajte, poklopite i dinstajte 2 minute.
  4. U kuhalu zagrijte jednu litru vode. A u lonac ubacite cvjetove karfiola i promiješajte. Potom dodajte kipuću vodu i poklopite.
  5. Kuhajte poklopljeno 25 minuta.
  6. zblendajte supu u blenderu. Bit će neslano, zato kušajte i dodajte himalajske soli po želji. Možete dodati i vode ako vam se čini pregusto.

    Servirajte sa mladim lukom ili bijelim lukom i veganskom pavlakom, sa nudlama od tikvica ili lepinjicama.

    Prijatno 🙂

https://www.facebook.com/makimakaron/http://makimakaron.com

www.makimakaron.com

Komentari

Share.