Komplikacije na porođaju: Makrosomija

0

Makrosomija je izraz za veliko novorođenče porođajne težine veće od 4,5 kg dok težina prosječnog novorođenčeta iznosi oko 3,5 kg. Veoma je teško utvrditi da li je beba zaista makrosomična (bukvalno “velikog tijela”) dok je još uvijek u materici – jedino se nakon porođaja to može potvrditi.

Ultrazvuk vam može približno odrediti koliko je vaša beba velika. Oko 5 do 10 procenata beba se smatra makrosomičnim.

Dosta faktora utiče na to da li će vaša beba biti velika. Vjerovatno najuticajniji faktor je genetika i nekontrolisani visok nivo šećera u krvi. Ostali faktori za koje se vjeruje da povećavaju rizik su neumjerenost u ishrani, pretjerano dobijanje na težini u trudnoći, prekoračeni termin za porođaj, čak i bebin pol – dječaci su skloniji makrosomiji od djevojčica. Ali ne paničite – ako imate bilo koji od ovih faktora, još uvijek je vjerovatno da ćete dobiti bebu prosječne težine. Sa većom bebom, veće su i šanse da ćete imati težak porođaj.

Velike su šanse i da ćete se poroditi carskim rezom, ali pošto je teško utvrditi bebinu težinu prije porođaja, u nekim slučajevima carski rez se izvodi “za svaki slučaj” (ukoliko imate neki od rizičnih faktora) iako je beba zapravo prosječno teška. Makrosomija nije povezana sa značajnim zdravstvenim problemima koji mogu da naškode bebi.

Izvor: www.mojabeba.com

Komentari

Share.