fbpx

Koliko plodne vode osigurava zdravu trudnoću?

0

Budući da je djetetovo zdravlje povezano sa stanjem plodne vode, liječnici tokom trudnoće ultrazvukom redovito prate količinu plodne vode. Ona se u početku trudnoće stvara izrazito brzo, a na kraju, kako dijete raste, dolazi do relativnog smanjenja njezine količine.

U 12. sedmici volumen plodne vode iznosi otprilike 40 do 50 ml, a u 20. sedmici oko 800 do 1500 ml. Obično se smatra da je do 18. sedmice trudnoće volumen plodne vode proporcionlan težini djeteta. Drugim riječima, ako nema dovoljno plodne vode, to je znak da dijete raste sporije. Volumen plodne vode ovisan je i o individualnim karakteristikama organizma buduće majke. Prosječna količina varira između 1 do 1,5 litara, a između 37. i 38. sedmice iznosi oko 800 ml.

Postoje i kritične situacije povezane s količinom plodne vode.

PREMALO PLODNE VODE (OLIGOHIDRAMNIJA) je posljedica razvoja anomalija bubrega i mokraćnih puteva kod ploda. Primijećeno je da se češće javlja i kod jednojajčanih blizanaca. Nerijeko je razlog nedostatka vode primjerice suženje mokraćnog kanala kod ploda koje može onemogućiti lučenje mokraće u plodnu vodu što automatski utječe na njezinu količinu.
Premalo vode tako može izazvati hipoksiju ploda (nedostatak kisika) te usporiti ili čak ugroziti njegov razvoj (moguća pojava deformacija koštanog sustava) jer se dijete u premalo vode ne može slobodno pokretati ni rasti. Smanjeni volumen plodne vode također povećava rizik prijevremenog porođaja. Budući da vodenjak kod takvog volumena vode nije dovoljno razvijen te nema dovoljnu snagu pritiska, on može usporavati porođaj. To je razlog zašto se takvim rodiljama često ciljano prokida vodenjak ne bi li se porođaj ubrzao.

PREVIŠE PLODNE VODE (POLIHIDRAMNIJA) predstavlja komplikaciju koja se javlja između 21. i 37. sedmice trudnoće. Otprilike u trećini slučajeva višak vode posljedica je majčinih bolesti kao što su dijabetes i hemolitičaka anemija. Ostali razlozi povezani su s nekompatibilnosti rezus faktora majke i djeteta, genetskim bolestima, infekcijama unutarnjih organa djeteta, a primijećeno je da se višak vode češće javlja i kod višeplodnih trudnoća. Višak vode, pored ovih komplikacija, može ometati rad susjednih organa u majke.
U težim slučajevima majka može imati problema s disanjem, osjećati slabost, težinu i bol u želucu, mogu joj oticati noge. I kod pregleda djeteta višak plodove vode može stvarati problem jer otežava opipavanje djeteta i zaglušuje srčane otkucaje. Budući da je djetetu u puno vode lakše okretati se, dijete se nerijetko postavlja u poprečni ili kosi položaj, kompliciranije položaje za porođaj. Višak plodne vode također povećava rizik za prijevremeni porođaj s time da tijek porođaja može biti otežan zbog prerastegnute maternice koja izaziva neujednačene trudove i otežava porođaj, a kasnije u postporođajnoj fazi povećava mogućnost obilnog krvarenja. Višak plodne vode ne može se liječiti, a dođe li do pogoršanja zdravlja trudnice, višak vode se izvlači postupkom amniocenteze.

Izvor: www.roditelji.hr

Komentari

Share.