fbpx

Koja je VODA najbolja za bebu?

0

Bebe se tokom perioda grijanja, kao i tokom toplijeg perioda godine znoje više od odraslih, pa ih je potrebno često pojiti vodom. Evo šta sve treba da znate o tome…


Od ukupne težine novorođenčeta 80% predstavlja voda. Stoga je neophodno osigurati djetetu unos potrebne količine vode. I ne samo to, voda je nezamjenljiva za pravilno funkcionisanje cijelog organizma jer:
* u unutrašnjosti svake ćelije u kojoj se odvijaju hemijske reakcije kao osnova svih vitalnih procesa ima vode.
* u prostoru između ćelija, voda omogućuje transport hranljivih materija.

* voda je tečni dio krvi, pljuvačke, znoja, želudačnih i crijevnih sokova, mokraće i limfe.


Mokraćom, stolicom, znojenjem i disanjem ljudski organizam gubi veliku količinu vode. Za bebu je gubitak još veći jer učestalo mokri i kaki. Treba dodati i to da je bebin sistem za termoregulaciju još uvijek nezreo, pa postoji rizik od dehidracije u slučaju da dobija manje vode nego što je gubi. Primjera radi, ljeti se beba jako znoji, pa je opasnost od dehidracije znatno veća.

Kada početi sa davanjem vode?
Ako je beba isključivo na prirodnoj ishrani, majčino mlijeko joj osigurava dovoljnu količinu tečnosti, pa dodavanje vode nije potrebno. Međutim, postoje situacije kada djetetu treba dati dodatnu količinu vode:
* Tokom ljeta kada znojenjem gubi veću količinu tečnosti
* Ako ima povišenu temperaturu
* Ako ima proliv ili povraća
Ako se beba hrani adaptiranom mliječnom formulom, izbor vode za pripremu vještačkog mlijeka je veoma važan. Kada se počinje s uvođenjem polučvrste i čvrste hrane, voda postaje nezaobilazan dio dječije ishrane.

Flaširana ili “česmuša”?
Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta vode, ali nisu sve pogodne za bebu. U izboru vode za bepca, važno je voditi računa o tome da ona ne sadrži mnogo minerala. Naime, bubrezi novorođenčeta i bebe mlađe od osam mjeseci nisu dovoljno zreli i ne smiju da se opterete većom količinom minerala. Ukratko, voda za bebu smije da sadrži najviše 100 mg minerala na litar, odnosno mora biti oligomineralna.
Velike kompanije koje proizvode dječju hranu imaju u ponudi oligomineralnu vodu namijenjenu bebama (primera radi, “Humana” voda za bebe).
Voda iz slavine ne preporučuje se za pripremu mliječnog obroka jer sadrži hlor i druge materije za pročišćavanje koje mijenjaju ukus mliječne formule. Osim toga, u njoj ima i kamenca, što nepovoljno djeluje na bebin nježni organizam.


Priprema obroka

Za pripremu prvih kašica uvijek treba koristiti oligomineralnu vodu. Kada beba malo poraste i bubrezi počnu bolje da joj rade, možete joj dati vodu koja sadrži srednju količinu minerala. Ako se koristi voda iz slavine, treba je prethodno prokuhati da bi se višak minerala slegao na dno.


Liječenje zatvora

Ako vaša beba pati od opstipacije, dajte joj da pije oligomineralnu vodu jer ona omekšava tvrdu stolicu (feces) i potpomaže pražnjenju crijeva. Ova pojava česta je kod beba koja se hrane vještačkim mlijekom.

Šta učiniti ako beba dehidrira?

Ako se beba ne budi sama, a slabo mokri, treba je buditi i pojiti kašičicom. U početku se može davati prokuhana i nezaslađena voda – svakih pet minuta po nekoliko kašičica. Kada se postigne zadovoljavajuća hidratacija, dijete će “živnuti” i početi da mokri. Dalji unos tečnosti treba nastaviti mlijekom. Kod svakog slučaja dehidracije odojčeta, treba utvrditi zašto je do nje došlo. Najčešće je u pitanju nedovoljan unos mlijeka. Razlog može da bude nedovoljna količina majčinog mleka, ali je češće u pitanju problem u tehnici dojenja. Tada beba nije u mogućnosti da izvuče iz dojke mlijeko kojeg, inače, ima dovoljno. U tom slučaju, popravite tehniku dojenja ili izmlazajte mlijeko pomoću pumpice, pa dohranite bebu na flašicu.

Izvor: www.mamaibeba.com

Komentari

Share.