fbpx

I kod kažnjavanja i kod nagrađivanja djeteta treba da važe ista pravila

0

Šta je najvažnije prilikom nagrađivanja i kažnjavanja djece i kakve te kazne i nagrade treba da budu kako bi bile uspješne, savjetuje psiholog.

Prema bihejvioralnim teorijama u psihologiji, modifikacija ponašanja djeteta postiže se putem nagrada i kazni, pri čemu postoje dvije vrste kazne – kažnjavanje zadavanjem neprijatnih aktivnosti (na primjer davanje dodatnih obveza u kućnim poslovima) i kažnjavanje uklanjanjem prijatnih aktivnosti (na primjer, zabrana izlazaka ili igranja na računaru). Iako moderna pedagogija potencira modifikaciju ponašanja primarno ili čak isključivo putem nagrađivanja, ostaje činjenica da roditelji u nagrađivanju često greše, kao i u kažnjavanju, pa kazne često budu ili prestroge ili preblage, a nagrade prevelike.

Dosljednost je važna

Djetetu bi i kod nagrađivanja i kod kažnjavanja trebalo da bude jasno za koje tačno ponašanje se nagrađuje ili kažnjava, i to bi trebalo da odgovara intenzitetu ponašanja (na primjer, ako se roditelj jednako naljuti – što je takođe kazna – kad dijete slaže za ocjenu, udari mlađeg brata i ne skupi igračke, dijete neće uspjeti da nauči koji od tih prekršaja je veći, a koji manji). Takođe, roditelji su skloni previše da snize kriterije za nagrađivanje – na primjer, “Samo nemoj da padneš razred, i dobićeš novi laptop”. Često su i nedosljedni kod kažnjavanja, ukidaju kaznu bez da je dijete to zapravo zaslužilo (na primjer zabrana izlazaka zbog loših ocjena, koja se ukine nakon dva dana jer je dijete namolilo roditelja da ga ipak pusti da se druži s prijateljima, iako jedinice nisu ispravljene)…

Kod nagrađivanja i kažnjavanja važe ista pravila I kazne i nagrade za djecu treba da budu:

– Dosljedne – odnosno, treba tačno da se zna koje ponašanje ima koju posljedicu;

– Pravovremene – nagrada ili kazna treba da slijedi neposredno nakon ponašanja, ne za nekoliko dana;

– Stepenovane – treba da bude jasno šta je veći prekršaj koji zaslužuje veću kaznu, odnosno šta je veća zasluga koja zaslužuje veću nagradu;

– Primjerene – nikako ne primjenjivati fizičko kažnjavanje i ne pretjerivati s nagradama poput ranije pomenutog laptopa.

Važno je imati na umu da su i roditeljska pohvala, osmijeh i zajedničko provođenje vremena također nagrade, a da su ljutnja i razočaranje roditelja kazna isto kao i zabrana izlazaka.

Izvor: ordinacija.hr

Komentari

Share.