fbpx

Kamilica, đumbir, mlaka limunada i tost smanjuju mučninu u trudnoći

0

Žene trudnoću podnose na različite načine pa je tako nekima uvijek muka te imaju dodatne probleme sa zdravljem, dok je neke jedva i osjete. Većinu tegoba je moguće riješiti ili barem ublažiti pravilnom ishranom, prenosi Daily Mail.

Loša probava može biti čest problem u trudnoći jer hormon progesteron usporava rad crijeva. Problemi s probavom mogu izazvati zatvor i hemoroide, a da biste se riješili ovih tegoba trebate piti dosta vode, biljnih čajeva i prirodnih sokova.

Također obratite pažnju na to da jedete hranu bogatu vlaknima, pahuljice, intergralne žitarice i povrće. Izbjegavajte prerađene namirnice s visokim sadržajem šećera i izbjegavajte brzu hranu.

Tegoba koja često prati trudnice jeste anemija, karakteriziraju je umor, bljedilo kože i glavobolja. Anemija je inače uzrokovana niskoim nivoom hemoglobina te je neophodno da jedete namirnice bogate željezom kao što su crveno meso, plava riba, špinat, crveni grah i slično.

Mučnina se kod trudnica najčešće javlja ujutro, ali to nije strogo pravilo te nekima traje cijeli dan. Ona spada u najneugodnije pojave u trudnoći, a uz malo discipline ju je relativno lako pobijediti.

Umjesto kafe ujutro pijte čaj od kamilice ili đumbira, konzumirajte mlaku limunadu, pojedite komad tosta i jedite dosta grožđica.

Komentari

Share.