fbpx

Kako spriječiti štucanje kod beba i šta uraditi kada počne

0
Kod novorođenčadi je uzrok poznat i dešava se kada se dijafragma raširi gurajući zrak kroz glasnice.

“Novorođenče može nadražiti dijafragmu ako prebrzo jede, pije ili dugo plače”, kazala je pedijatrica Gina Posner.

Kada beba počne štucati najjednostavnije je da pustite da samo prođe. Dr. Posner kaže da roditelji obično “polude” jer se osjećaju loše zbog svoje bebe, ali to njima uopće nije mučno.

Štucanje nije štetno za bebe, a pokušaj njegovog zaustavljanja nije neophodan. Obično traje između 10 i 15 minuta, ali nekada može trajati i do dva sata.

Ako želite spriječiti štucanje, usporite bebu u hranjenju. Ako prebrzo piju, bebe mogu uzeti previše zraka što može dovesti do “puhanja” želuca i iritacije dijafragme.

Ako hranite dijete iz flašice, Američka akademija pedijatara preporučuje da nakon svakih osam mililitara prekinete davati i potapšete ih po leđima. Ako dojite, možete ih potapšati po leđima kada prelazite na drugu dojku.

Ukoliko štucanje traje danima ili je vrlo često kod bebe starije od 12 mjeseci, onda je dobra ideja da posjetite ljekara. Ako beba ima duža razdoblja plakanja sa štucanjem, onda se posavjetujte s pedijatrom.

Iako je vrlo rijetko, često štucanje može biti znak znak gastroezofagealnog refluksa koji nastaje kada se želučana kiselina i djelimično probavljena hrana nađu u jednjaku. Većina beba će prerasti ovo u dobi od devet do 12 mjeseci, ali ako vam beba često i na silu izbacuje hranu, odbija je i plače tokom hranjena, obavezno potražite ljekarsku pomoć.

Klix.ba

Komentari

Share.