fbpx

Kako se savremena platnena pelena promijenila

0

Platnene pelene su stari koncept koji se vraća u modu. Obavljaju istu funkciju kao i jednokratne pelene, ali se peru i ponovno koriste kao bilo koji drugi odjevni predmet.

Savremene verzije platnenih pelena su slične onima popularnima prije pola stoljeća, ali su “zelenije” i pogodnije. Iako mnogi novi roditelji danas skoro nisu ni čuli za platnene pelene, oni koji jesu mogu dočarati slike mekog pamuka i velikih igala za pelene.

Pranje

Kao i svaki drugi odjevni predmet koji nose bebe, platnene pelene bi se trebale prati u mašini za veš. Mogu se sušiti na sušilu ili staviti u sušilicu, radi se o ličnom izboru. Prljave pelene bi se trebale držati u kanti s poklopcem dok ne bude vrijeme za pranje. Ako postoje mrlje, koristite moderne proizvode za cloth_nappy_osfm_6čišćenje da ih tretirate prije pranja u mašini. Mogu se koristiti posebni sapun ili običan deterdžent. Nekada davno, često su bile prane na ruke. To više nije potrebno. Omekšivač ili vunene loptice će zadržati materijal mekim u sušilici.

Savremena poboljšanja

Jedna moderna pogodnost koja čini pranje lakšim je dodatak uloška u pelenama. Postavi se unutar pelene dok je beba nosi. Kada se zaprlja, biorazgradivi uložak se ukloni tokom presvlačenja i baci se u WC. Ovo produžava životni vijek pelene i čini pranje lakšim.

Materijali

Pamuk i pamučne mješavine su uvijek bili meki i poželjni materijal za bebu. Platnene pelene su napravljene uglavnom od raznih pamučnih materijala, zavisno od proizvođača. Imaju različite nivoe organskih i “eko” komponenti. Neke su napravljene od organskih materijala koji se uzgaja i bere bez upotrebe hemikalija i pesticida. Druge su jednostavne pamučne mješavine, meke na dodir i izdržljive na habanje. Platnene pelene mogu se reciklirati za ponovnu upotrebu pranjem nakon svake upotrebe. Kada ih beba preraste, mogu biti korištene kao krpe za čišćenje ili za prljavi rad na automobilima. Jednokratne pelene su proizvodene uglavnom od plastike i vještačkih materijala koji nisu biorazgradivi i ne mogu se reciklirati.

clothing-diaperPričvršćivači

Najveća razlika današnjih platnenih pelena u odnosu na prošlost je kako su pričvršćene. Jedni koriste standardno zatvaranje na čičak koji se nalazi na većini dječije odjeće i obuće. Čvrsto je i dobro drži. Kada se iznosi ili pokupi druge tkanine, može se zamijeniti. Još jedna moderna opcija su drukeri. Višestruke pozicije na pelenama dozvoljavaju da se prilagođava kako beba raste. Stare igle za pelene su bile velike sa teškim zatvaračima. Bilo je lako gurnuti iglu kroz nekoliko slojeva teške tkanine za držanje svake strane. Ove igle se još koriste za starinski izgled, ali takođe su modernizovane za sigurnost i pouzdanije da ostanu zatvorene i zadrže svoj oblik.

 

Izvor: www.mybabycare.space

Komentari

Share.