fbpx

Kako se izboriti s djetetovim izljevima bijesa

0

Izljevi bijesa variraju od cmizdrenja, plakanja, vrištanja do bacanja po podu. U tim situacijama roditelji se mogu u potpunosti izbezumiti. Donosimo vam nekoliko savjeta kako da pomognete bebi da izrazi svoja osjećanja, ali i kako da se i vi sami smirite.

Ostavite dijete u drugoj sobi. Prema mišljenju psihologa Carla Arinolda, razlog zbog kojeg većina djece ima problema s nastupima bijesa je što žele pažnju. Također je kazao kako djeca ne žele histerisati u praznoj sobi, što će im pomoći da se smire. Osim toga i roditeljima će biti lakše ako dijete na nekoliko minuta ostave samo. Meditirajte, čitajte ili surfajte internetom pet minuta i to će vam pomoći da se relaksirate.

Smijeh ne samo da poboljšava raspoloženje, već i oslobađa od anksioznosti. On je najbolji lijek i smanjuje stres. Pa kada vam dijete ima nastup bijesa, škakiljajte ga ili mu ispričajte neku smiješnu priču.

Ukoliko želite da se vaša beba smiri, naučite je da diše duboko. Recite bebi da udahne zrak kao da treba puhati svjećice na rođendanskoj torti. Osim toga, i vi možete udahnuti nekoliko puta duboko kako biste se smirili.

Kada je vaše dijete preosjetljivo i nekontrolisano plače, dajte mu papir i bojice kako bi moglo naslikati kako se osjeća. Slikanje nekoliko krivih crnih linija idealan je način da naučite svoju jednogodišnju bebu da se neverbalno izrazi i pokaže kako se osjeća.

Kada dijete nauči da izrazi svoja osjećanja i da ih kontrolira, nagradite ga.

Bitno je da roditelj u trenucima izljeva bijesa (tantruma) ostane smiren. Nemojte komplicirati situaciju vlastitom frustracijom, jer djeca osjećaju kada su roditelji ljuti i to samo pogoršava situaciju. Zapamtite da dijete u vama vidi uzor i da mu zapravo vi morate pokazati kako treba da se ponaša. Udaranje i kažnjavanje neće pomoći. Imajte dovoljno samokontrole za oboje.

Klix.ba

Komentari

Share.