fbpx

Kako se grudi mijenjaju u trudnoći

0

PROMJENE U TRUDNOĆI
Grudi se počinju mijenjati od samog početka trudnoće. Od otprilike 12. tjedna vjerojatno će početi rasti jer se cijelo vaše tijelo širi zbog dodatne krvi, vode i masnoća koji su potrebni vašoj bebi.
Također, hormoni utječu na pigmentaciju kože pa će vam bradavice postati tamnije. Zbog povećane količine krvi koja teče vašim tijelom, vene na grudima mogu postati vidljive, a dodatna količina progesterona može uzrokovati pojavu dlačica oko bradavica.

KAKO TO PRIHVATITI
Dok će neke žene biti zadovoljne svojim novim grudima, neke baš i neće. Navikli ste imati kontrolu nad time kako vaše tijelo izgleda i ako ste htjeli djelovati prodornije, odjenuli ste nešto crveno ili ste pripazili na prehranu ako ste skupili višak kilograma. No u trudnoći ne možete utjecati na promjene koje se događaju.
Imajte na umu da će sve to trajati samo devet mjeseci i usredotočite se na svjetlo na kraju tunela. U međuvremenu zapišite pozitivne poruke poput „ovo je privremeno“ ili „moj ih partner voli“ i zalijepite ih naokolo. Tijekom dana one će se pojavljivati oko vas poput komplimenata od druge osobe.

ODABIR GRUDNJAKA
U prosjeku, trudnicama grudi narastu za dva broja pa ćete grudnjak morati redovito prilagođavati. Imajte to na umu kad kupujete grudnjak u trudnoći. Neka vam udobnost bude na prvom mjestu. Taj će vam grudnjak trebati još neko vrijeme nakon porođaja, osobito budete li dojili, jer dojke se neće odmah smanjiti na ‘staru’ veličinu. Važno je da bude od prirodnih materijala – najbolje je odabrati pamučni. Pogledajte modele koji se nude u trgovinama trudničkom odjećom jer ćete tamo naći modele koji će vam biti praktični tijekom dojenja.

PROMJENE KOJE NE SMIJETE ZANEMARITI
– Ako su vam grudi vrlo bolne i upaljene, možda su vam začepljeni mliječni kanali. To se često može lako riješiti pa zamolite liječnika za savjet. No može biti riječ i o infekciji, a u tom ćete slučaju možda morati uzimati antibiotike.
– Rak dojke pogađa otprilike jednu od 3000 trudnica. Ipak, trebali biste ih redovito pregledavati jer je teže uočiti promjene u razdoblju kada su tako osjetljive. Podignite ruke pred zrcalom i provjerite ima li neuobičajenih kvržica ili nepravilnosti. Ako vas bilo što zabrine, razgovarajte s liječnikom.
– Neke žene mogu blago krvariti iz bradavica zbog hormonalnih promjena ili ako su im one popucale od dojenja. Ako primijetite bilo kakvo krvarenje ili neobičan iscjedak iz grudi, obratite se liječniku kako biste bili sigurni da nije nešto ozbiljno.

IMATE MLIJEKA?
Od otprilike 16. tjedna vaše grudi mogu početi proizvoditi kolostrum. Ta tekućina boje slame bebino je prvo mlijeko. Ono može curiti van i premda neće izaći više od nekoliko mililitara, može vam se činiti da ga je više.
Takav razvoj stvari može vas zbuniti i možda ćete mrziti činjenicu da taj seksi dio vašeg tijela sada ima drugi zadatak. No to ne znači da vaše grudi više nisu seksi.
Ako vam curenje mlijeka stvara vidljive tragove na grudnjaku ili čak majici, to možete spriječiti upotrebom uložaka upravo za tu namjenu. Potražite ih u trgovini ili pitajte u ljekarni.
Nemojte da vam bude neugodno zbog curenja iz dojki, pogotovu tijekom seksa, i razbijte neugodu smijehom. Led se najbolje razbija šalom, a vaš se partner neće nepotrebno brinuti da je učinio nešto pogrešno.

ŠTO MOŽETE UČINITI?
Pojavu strija možete ublažiti određenim proizvodima. Potražite kreme ili losione koji sadržavaju omega 3, 6 i 9 te koenzim Q10. Osim što će vam kreme pomoći u borbi protiv strija, one će spriječiti da vam se grudi zbog nove težine ovjese.
Pomažu i vježbe. Ojačajte mišiće leđa kako bi vam grudi ostale ispupčene. Sjednite uspravno, laktove priljubite uz tijelo a podlaktice ispružite pod pravim kutom. Polagano širite ruke ne pomičući laktove, a lopatice gurajte jednu prema drugoj. Vježbu ponovite 10 puta.

Izvor: www.pitajmamu.hr

Komentari

Share.