fbpx

Kako s djecom pričaju tate, a kako mame?

0

MAME i tate poznati su po tome da im je pristup djeci i odgoju vrlo drugačiji. Isto tako, djevojčice i dječaci pokazuju bitne razlike već od malih nogu. Dok su dečki stabilniji na svojim nožicama, djevojčice su veće pričalice.

Djevojčice gotovo uvijek progovore prije dječaka. To je sasvim normalno, takav je njihov razvoj već generacijama i to će teško bilo koji roditelj promijeniti.

Dokazano je kako bebe obično progovore nešto ranije ako im roditelji mnogo pričaju. A tu je razlika komunikacije mame i tate s djetetom. Tate su oduvijek bili više zainteresirani za igru i komunikaciju rukama nego za priču, dok će mame neumorno gugutati svom mališanu dok ne začuju željenu riječ.

Istraživanje provedeno na 33 bebe kada su imale tek jedan mjesec, a ponovljeno je kada su bebe imale sedam mjeseci, potvrdilo je kako mame češće interakciju ostvaruju s kćerima, dok su muškarci češće pričali sinovima. Ipak, mame su te koje gotovo 90% vremena dok je dijete budno pričaju, dok to očevi čine tek 30 posto vremena.

www.index.hr

Komentari

Share.