fbpx

Kako razumjeti GOVOR bebinog tijela

0
Da biste naučili da razumijevate bebin govor tijela, potrebno je vrijeme. Pomoći ćemo vam da se što lakše snađete u ranoj komunikaciji sa svojim čedom…
Prije nego što se dječje govorne sposobnosti dovoljno razviju, ona na brojne načine pokušavaju da pokažu šta osjećaju, misle i šta im je potrebno. Inače, istraživanja pokazuju da, ako se potrudite da razumijete svoju bebu u najranijim danima, to učvršćujete vaš odnos i pomaže djetetu da ostvari uspjeh u kasnijem životu.
IGRA PLAKANJA
Novorođenčad plaču, u prosjeku, dva sata dnevno. Tokom prvih nekoliko sedmica, koje su za većinu majki prilično naporne i stresne, zaista je teško prepoznati pravi uzrok plača. Kako vrijeme prolazi, a vi sve više upoznajete bebu, počećete da identifikujete njene želje na osnovu visine tona kojim se oglašava. Uskoro ćete postati pravi eskpert za plač!
Kako se bliskost između vas i vaše bebe bude povećavala, sve ćete bolje razumjeti njena osjećanja. Štaviše, uvjerićete se da beba sve rjeđe plače jer unaprijed zadovoljavate njene potrebe.
U međuvremenu, ako vam se čini da beba uopšte ne prestaje da plače, a ne možete da shvatite zbog čega, najbolje rješenje je da “pređete” listu potencijalnih problema i da ih eliminišete jedan po jedan. Najčešći razlog plača malih beba jeste glad, te joj najprije ponudite hranu. Beba takođe može da plače jer osjeća bolove (koji najčešće nastaju zbog gasova i grčeva), zbog dosade, pretjerane stimulacije, vlažnih pelena, zato što joj je previše toplo ili hladno ili, jednostavno, želi vaš dodir i zagrljaj. Ako bebu nešto boli, ona će plakati drugačije – obično je taj plač glasniji, visokog tona, “urgentan” i neprekidan.
U kasnijem razvoju, mališani uče druge oblike komunikacije, kao što su kontakt očima, osmijeh i gugutanje, što smanjuje potrebu za plačem. Golicanje i stimulacija dodirima podstaknuće bebu da komunicira sa vama. Ako osjeti da joj poklanjate pažnju od najranijih dana, to će joj pomoći da postane otvorenija i sugurnija u sebe u kasnijim fazama rasta i razvoja.
Sve mi je potaman, srećan sam i zadovoljan!
Veoma interesantno, pričaj mi još!
Igram se sa svojom nožicom, ostavite me na miru!
Tišina! Pokušavam da zaspim!
GOVOR TIJELA
Izrazi lica i pokreti tijela osnovni su načini izražavanja vašeg čeda. Ako pažljivo posmatrate šta radi, shvatićete šta želi da vam “kaže”. Uplašeni pogled, stisnute pesnice i ukočeno tijelo jasno “govore” da nešto nije u redu. Ukoliko pak čim uđete u sobu ili joj se obratite, veselo maše ručicama i nožicama, nesumnjivo je radosna. Umorna beba obično trlja okice, a kada je gladna, pokušava da se sklupča. No, ovi pokreti često nisu naglašeni, pa ih je teško uočiti i pravilno protumačiti.
Naročitu pažnju treba posvetiti bebinim očima – njene zjenice se šire kada joj nešto privuče pažnju. Djeca inače imaju šire zjenice nego odrasli, a još više će ih širiti u društvu odraslih. Ako su naročito zainteresovana za nešto, zjenice će im biti još šire. Pažljivo posmatrajte bebine oči i ubrzo ćete shvatiti šta je interesuje i na koga najbolje reaguje.
U kasnijem razvoju, mališani počinju da koriste različite pokrete i mimiku da bi izrazili svoje želje; beba će pokazivati prstom na stvari koje želi ili će vas držati za ruku i navoditi na mjesto na koje želi da ode. Poklonite pažnju onome što pokušava da vam saopšti i pokažite joj da razumijete šta misli riječima: “Želiš da ti donesem sokić, je l’ tako?”
Mala djeca koriste osnovni govor tijela. Ako dijete ne želi da sluša vaše grdnje ili opomene, ono će ručicama pokriti uši. Kada ne želi da gleda u nešto, jer ga to plaši ili ljuti, ono će šakama pokriti oči.
Govor tijela takođe može da bude ključno sredstvo da detektujete kada vaše dijete laže. U takvim situacijama ono će instinktivno pokriti usta jednom ili objema šakama, u podsvjesnom nastojanju da spriječi izlaženje “loših” riječi iz njegovih usta.
Podjednako važan jeste i govor vašeg tijela. Pre nego što vaša beba počne da shvata značenje riječi, odnosno ono što joj govorite, pokreti vašeg tijela, kao i ton kojim joj se obraćate, biće osnovno sredstvo sporazumijevanja između vas i vaše bebe. Kada se obraćate bebi, vodite računa o tome da vam oči budu u istom nivou. Imitiranje bebinih pokreta i izraza lica, takođe je dobra taktika. Ona će se osjećati sigurnom jer će “shvatiti” da se i vi osjećate kao i ona.
“Pokušajte da ne razmišljate svjesno o dešifrovanju govora tijela vaše bebe”, savjetuje Sandra, mama četvorogodišnje Maje i jednogodišnjeg Mihajla. “Sve što treba da radite jeste da provodite vrijeme sa njom i sve će doći na svoje mjesto, i to sasvim prirodno.”
ZNAČENJE GUGUTANJA
Beba počinje da guguče oko četvrtog mjeseca života. Iako će na početku to zvučati krajnje nerazumljivo, beba zapravo imitira zvukove koje čuje. Prve razumljive riječi beba će izgovoriti između desetog i četrnaestog mjeseca. Ipak, sasvim je moguće da ćete propustiti njihovu “premijeru”, jer dijete još uvijek ne izgovara riječi pravilno i sa dobrim naglaskom. Pažljivo je slušajte i podstičite ga da izgovara riječi. Uporedo sa razvijanjem govora, dijete će nastaviti da koristi govor tijela, mada će gestikulacija biti brža i manje izražena. Fokusiranje na riječi koje koristi može da odvrati pažnju sa onoga što njegovo tijelo govori.
VRIJEME ZA OPUŠTANJE
Provođenje kvalitetnog vremena sa bebom, bez ometanja sa strane, poboljšava međusobno razumijevanje. Zato, ograničite buku u okruženju (isključite TV, radio) da biste oboje imali priliku da govorite i slušate.
I, zapamtite da su bebi, baš kao i vama, potrebni trenuci samoće. Konstantna stimulacija i interakcija za nju mogu da budu iscrpljujuće. Dakle, kada osjetite da je beba umorna, pustite je da se odmori. A ako primijetite da okreće glavicu dok joj pričate, ili se igrate sa njom, to je najvjerovatnije znak da joj je potrebna pauza.
ZNAČENJE ZNAKOVA
Moć razumijevanja uvijek se brže razvija od govora, pa beba može biti frustrirana jer ne može da ispolji ono što osjeća. Učenje govora znakova (gestova) može znatno da olakša komunikaciju, dok sposobnost govora ne dostigne nivo neophodan za izražavanje onoga što dijete osjeća, misli i želi.
Inače, većina mališana obično razumije više znakova nego što je sposobna da ih proizvede. Iskoristite to da biste podučavali bebu ovom “nemuštom” jeziku koji će joj pomoći da se bolje izrazi, ali i da uči značenje riječi i njihovu pravilnu primjenu.
Izvor: Moja Beba (6. broj, mart)

Komentari

Share.