fbpx

Kako prepoznati i liječiti zatvor kod beba?

0

Novopečeni roditelji uvijek će biti u potrazi za ponekim bebinim osmjehom koji će vas uvjeriti da je vaše dijete srećno, zdravo i da je s njim sve u redu. Ona druga, malo manje prijatna stvar, koju ćete također morati redovno pratiti je bebina stolica. Kada je beba ima redovno, to je znak da uzima dovoljno hrane. Zato je razumljiva roditeljska zabrinutost oko izostanka stolice.

Ako vam se čini da bi to mogao biti zatvor, obratite pažnju na sljedeće:

Važno je napomenuti da kod beba učestalost stolice može varirati iz jedne u drugu krajnost. Neke isključivo dojene bebe mogu je imati poslije svakog podoja, dok je kod drugih i 14 dana bez stolice normalno. Jednostavno, iskoriste sve što su posisale i nemaju ništa za izbaciti.

Konzistencija je ključna u definisanju zatvora kod dojenih beba. Umjesto tečne ili kašaste stolice, zatvor rezultira stolicom nalik malim glinenim kuglicama – iako se izuzetno rijetko događa isključivo dojenim bebama.

Druga je stvar s bebama hranjenim vještačkom formulom. Njihova stolica mora biti redovna i izostanak od sedam i više dana je neprihvatljiv. Kada počne bebina dohrana i uvođenje čvrstih namirnica, roditelji trebaju biti spremni na promjenu učestalosti, oblika, ali i boja stolice. Kao neki referentni okvir se uzima da bebe do šest mjeseci starosti imaju u prosjeku tri do četiri stolice dnevno, a nakon uvođenja dohrane se one smanjuju na jedno pražnjenje dnevno.

Roditelji često zbog produžene odsutnosti stolice sumnjaju na konstipaciju i to svakako može biti tačno. U prvim danima bebinog života posebnu pažnju treba obratiti na sadržaj pelene. Ako dijete do petog dana života nije imalo barem nekoliko svijetlih žutih stolica (ne tamno zelenih i smeđih), postoji mogućnost da nešto nije u redu – bez obzira bilo dijete na formuli ili majčinom mlijeku.

Učestalost nije jedina stavka koja definiše zatvor. Ako beba mora ulagati posebne napore pri obavljanju nužde koji su naočigled bolni, to također može biti do zatvora. Ovo može uzrokovati krvarenje unutar analnog kanala koje ćete primjetiti kao tanke svijetlo-crvene krvave niti u stolici.

Izvor: www.mamaibeba.com

Komentari

Share.