fbpx

Kako obući i rashladiti bebu kada su vrućine?

0

Bebe u prvoj godini nemaju u potpunosti razvijen centar za termoregulaciju pa im je potrebno više vremena da prilagode temperaturu tijela spoljašnjim uslovima.

Često prva reakcija da beba nije adekvatno obučena bude osip koji se pojavi po koži, a nekada se može javiti i povišena temperatura koja veoma uplaši roditelje. Ono što pedijatri najčešće viđaju je da baš takvo dijete koje ima temperaturu roditelji dovedu sa previše garderobe na sebi a da i ne pomisle da je pretopljavanje djeteta uzrok osipa ili temperature. Beba kojoj je vruće je uznemirena i uplakana, kao da roditeljima govori da joj je toplo.

U uslovima normalne spoljne temperature (22-23 stepena), zdravo terminsko novorodjenče treba obući slojevito – bodi benkica i pamučni donji deo. Kapica nije potrebna. Važno je da odjeća bude od pamuka i da se lahko oblači.

Bebine ruke i stopala su uvijek hladna a glava je toplija zbog specifičnosti cirkulacije u najmlađem dobu. Nemojte pretopljavati bebu prema dodiru rukica i stopala, jednostavno na nogice obucite čarapice ali nemojte dodavati ostalu garderobu. Za provjeru da li je bebi vruće koristite da dodirnete svojom rukom bebino tijelo. Ono ne smije da bude znojavo i pretoplo kada dodirnete rukom, treba da bude iste temperature kao i Vaša ruka.

Bebe treba zaštititi od visokih temperatura. Treba ih raskomotiti, pelene, pamučni bodi kratkih rukava i čarapice na nogama su sasvim dovoljne kada su napolju visoke temperature. Potrudite se da odeća bude od pamuka, gušćeg tkanja kako bi adekvatno štitila dete od sunčevih zraka. Pri viskom temperaturama i čarapice možete slobodno skinuti. Obavezni su šeširići i kapice za vrijeme koje beba provede na suncu. Beba može da bude izložena sunčevim zracima ujutru do 10:30, 11h i popodne posle 17h. Treba da bude namazana kremom sa zaštitnim faktorom,  u prvoj godini taj faktor treba da bude SPF 30, zbog produkcije vitamina D, ali bebu treba češće mazati. Djeci iznad prve godine se preporučuje krema sa zaštitnim faktorom 50. Bebi treba ponuditi i vodu posle svakog obroka kada su visoke temperature zbog većih potreba. Naočari za sunce puno roditelja stavlja zbog “modiranja deteta”, ali oči svakako treba zaštititi, ali po mogućnosti kvalitetnijim naočarima jer plastične naočare kvare vid. Bebi treba češće mijenjati pelene u toku ljetnjih mjeseci.

Veoma je važno da ne postoje velike oscilacije u spoljnoj temperaturi – treba biti posebno obazriv kada se koristi klima u stanu i u automobilu. Klimu pred svaku sezonu treba očistiti, a treba podesiti da hladi na prijatnu temperaturu, da razlika spoljne i unutrašnje temerature ne bude više od 5-7 stepeni. Ne smije da puše direktno na dijete. Kada se izlazi iz stana, klimu treba ugasiti 10-ak minuta pred izlazak kako bi se organizam adaptirao. I u automobilu treba koristiti klimu, ali prije izlaska iz automobila treba otvoriti prozore da bi se temperatura približila spoljnoj.

Beba slobodno može da se kupa u moru. Postoje različite vrste guma koje su adekvatne i za najmlađi uzrast i uz pomoć kojih beba može u potpunosti da uživa u vodi. Može se kupati i u bazenčiću na naduvavanje koji se može postaviti u hladovinu,a u njega unijeti morska voda koja se u toku dana zagrije. Bazenčici su posebno zgodni za vrijeme kada je sunce najjače jer postoji mogućnost pomjeranja. Bebe do godinu dana mogu da se kupaju u bazenima za odrasle, samo ako su izrazito čisti, što u većini slučajeva nije slučaj. Plivanje kao vid razvoja je veoma preporučljivo ali se treba raspitati koji bazeni ispunjavaju higijenske preduslove i u toku ljeta možete uživati sa bebom i na zatvorenom bazenu, gde su manje gužve.

Poštujući sva ova pravila bebu ćete zaštititi od pregrevanja i pomoći joj da svoje prvo ljeto provodi nasmijana i smirena.

dr Milena Nikolić, pedijatar

Izvor: mojpedijatar.co.rs

Komentari

Share.