fbpx

Kako obradovati prijateljicu koja se upravo porodila?

0

Beba je stigla na svijet, a porodica i prijatelji u međuvremenu su se potrudili da roditeljima pomognu u nabavci svih neophodnih stvari za bebu. “Treba li vam još nešto,” dobronamjerno pitaju najbliži prije nego što dođu da vide bebu, a ono što novopečenoj mami najviše treba jeste prijateljica (pogotovo ako ne može da računa na pomoć svoje majke, svekrve…) koja će joj biti pri ruci. Ako se i vaša najbolja prijateljica nedavno porodila, evo kako je možete obradovati.

Thinkstock

Navratite da joj skuhate ručak
Ono što nijedna porodilja ne stigne da obavi, a vjerovatno joj je glupo da zamoli, jeste nekoliko skuhanih obroka. Između hranjenja, dremanja, dojenja, mijenjanja pelena, kupanja i sličnih aktivnosti teško da će ijednoj mami ostati dovoljno vremena da uzme varjaču.

Iznenadite je nečim “ženstvenim”
Imajući u vidu da je posljednjih mjeseci nosila “vrećastu” odjeću, manje pažnje je posvećivala dotjerivanju i šminkanju, a od kad se porodila uglavnom je u garderobi koju je beba “izbljuckala” vaša prijateljica će se silno obradovati nekom lijepom komadu garderobe, parfemu, ružu…

Uskočite kao bebi-siterka
Budući da je u prvom periodu sve podređeno bebi, žena ne stigne da se posveti čak ni nekim malim ritualima u kojima je ranije uživala. Ponudite se da pričuvate bebu dok ona obavi jedno dugo-dugo tuširanje, dotjera kosu ili pak s mužem izađe na kafu.

Očistite joj kuću
Kad dođe beba mama i tata nemaju ni vremena ni volje detaljno pospremiti kuću, a prašina i prljavi sudovi se gomilaju. Vjerujte, svaka mama će vam biti zahvalnija ako joj pomognete u kućnim poslovima, više nego da ste djetetu kupili najskuplje cipelice.

Isplanirajte izlazak u bliskoj budućnosti
Nemojte navaljivati na prijateljicu da pošto-poto mora izaći s vama u večernji izlazak. To nijedna novopečena mama neće prihvatiti s oduševljenjem, ali joj svakako možete staviti do znanja da bi za određeno vrijeme (dva, tri, pet mjeseci) mogle da organizujete večeru sa starim društvom.

Izvor: www.mamaibeba.com

Komentari

Share.