fbpx

Kako naučiti dijete da prepozna osjećaj sitosti

0

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da mališani koji sami sebi sipaju hranu bolje shvataju signale o gladi i osjećaj sitosti koje im tijelo šalje.

Stručnjaci iz Laboratorije za dječji razvoj Univerziteta u Ilinoisu proučavali su navike u ishrani djece uzrasta od dvije do pet godina u gotovo 120 centara za njegu mališana i izveli zaključak da je za najmlađe bolje da se sami posluže hranom, nego da im odrasli sipaju obrok.

“Kada je hrana već na tanjiru, dijete neće razviti sposobnost da čita znakove koje mu tijelo šalje”, objašnjava vođa tima koji je sproveo istraživanje Brent Mekbrajd. “Neće znati da ta porcija nije odgovarajuća njegovim potrebama.”

Također, ovom studijom utvrđeno je da porodični obroci pomažu djeci da uče po modelu – posmatrajući starije, zbog čega naučnici savjetuju porodicama da ručaju sa svojom djecom i time im pomognu da nauče kako da se hrane zdravo. Pri tome, autori istraživanja predlažu da se djeci pomogne ne samo pri prepoznavanju osjećaja sitosti već i u prepoznavanju gladi.

“Nemojte ih pitati jesu li završili, već baš – da li su siti. Recite im: ’Ako si gladan, pojedi još’. Postavljanje pravih pitanja i korišćenje riječi ’glad’ i ’sitost’ mogu pomoći da djeci upoznaju potrebe svog tijela”, smatra koautor studije Dipti Dev.

“Ako dijete ne pojede svoj obrok u onoj mjeri u kojoj mu je to potrebno, svakako će nadoknaditi propušteno u naredna 24 sata. Zato ne treba primoravati djecu da jedu onda kada nisu gladna. Time ih odrasli uče da ne treba da čitaju signale koje im šalje sopstveno telo”, zaključio je Dev.

Izvor: www.mamaibeba.com

Komentari

Share.