fbpx

Kako izliječiti hiperaktivnost na prirodan način

0

Statistika pokazuje da je gotovo svako deseto dijete u zapadnom svijetu hiperaktivno.

Hiperaktivnost je kroničan problem koji se kod 50 % osoba nastavlja i u odrasloj dobi. Hiperaktivnost je stanje u kojem je osoba neprirodno aktivna. Hiperaktivna djeca imaju stalnu potrebu za kretanjem. Teško im je mirno sjediti i tiho obavljati svoje aktivnosti. Stalno govore, nemoguće ih je zaustaviti.

Jako su nestrpljivi – ne mogu čekati. S hiperaktivnošću često se javlja i poremećaj pažnje.

Ovaj problem se zove ADHD – poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje.

Djeca koja imaju poremećaj pažnje ne slušaju kada im se obraća, ne mogu se koncentrirati, brzo im postaje dosadno, ne mogu se organizirati. Takva djeca često imaju probleme s učenjem i loše ocjene u školi.

Hiperaktivne osobe obično ne mogu slijediti pravila i odredbe, teško se uklapaju i postaju problem za društvo. Zbog toga ih medicina pokušava “smiriti”.

Konvencionalno “liječenje” hiperaktivnosti

Ne postoji precizan način dijagnosticiranja ADHD-a. Dijagnostika se radi na osnovi razgovora s roditeljima i promatranja ponašanja djeteta u školi. Ponašanje djeteta se zatim uspoređuje s ponašanjem njegovih vršnjaka, na osnovu čega se određuje je li dijete hiperaktivno ili nije. Nakon toga se preporučuje odgovarajuća terapija. Na žalost, u nedostatku preciznih načina dijagnostike ADHD-a, ima puno prostora za pogreška. Najčešći lijekovi koje se preporučuju kod ADHD-a su stimulansi. Međutim, njihovo djelovanje na hiperaktivnost nije dovoljno ispitano. Još uvijek nije do kraja jasno koliko oni zapravo pomažu osobama s ADHD-om. Osim toga, ovi lijekovi imaju cijeli niz nuspojava, poput anksioznosti, razdraživosti, bolova u trbuhu, glavobolje, gubitka apetita.

Poznati lijek za hiperaktivnost, Ritalin (metilfenidat), može uzrokovati ovisnost, nesanicu, aritmiju, srčani i moždani udar.

Što kaže alternativna medicina

Abnormalno ponašanje kod djeteta mogu uzrokovati:
  • toksini i teški metali u hrani i okolišu
  • nepravilna prehrana
  • alergija na plijesan
  • cjepivo
  • emocionalni stres
  • fizičko ili psihičko zlostavljanje
    U posljednje vrijeme javlja se sve više dokaza da loša prehrana i toksini mogu uzrokovati hiperaktivno ponašanje.

Dr. Ben Feingold s Kaiser Permanent Medical Centra tvrdi da toksini u hrani – npr. aditivi – mogu izazvati reakciju sličnu hiperaktivnosti. Prema dr. Feingoldu prvi korak u liječenju hiperaktivne djece je eliminacija namirnica koje sadrže boje, arome, konzervanse i druge aditive. Nezdrava prehrana koja sadrži puno slatkiša, gaziranih pića i grickalica, također je na top listi mogućih uzroka hiperaktivnosti kod djece. Kada dijete konzumira slatkiše i gazirana pića, posebice na prazan želudac, nivo šećera u krvi se drastično povećava. U periodu povećane razine šećera, dijete se nalazi u biokemijskom šoku. Takvo naglo povećavanje, a zatim smanjenje razine šećera u krvi može uzrokovati hiperaktivnost i otežati koncentraciju i učenje. Nedavno je primijećeno da mnoga hiperaktivna djeca imaju alergiju na plijesan. Nakon eliminacije pljesni iz hrane i stambenog prostora, djeca su se bolje ponašala i brže učila. Dezodoransi, lakovi za kosu, sredstva za čišćenje i drugi uobičajeni proizvodi koje koristimo u domaćinstvu sadrže toksine i teške metale, koji kod djece mogu izazvati simptome alergije i neprirodno ponašanje. Pokušajte eliminirati toksine i teške metale iz vašeg doma koristeći ekološka sredstva za čišćenje i prirodnu kozmetiku. Koristite svježe namirnice, po mogućnosti iz domaćeg ili ekološkog uzgoja. Izbjegavajte namirnice koje mogu sadržati pesticide, hormone i antibiotike.

Izvor: www.alternativa-za-vas.com

Komentari

Share.