fbpx

Kako izabrati naočale za djecu?

0

Ako se uoči da dijete ima problem sa vidom, te prije nego što posjetite oftalmologa, bilo bi dobro razgovarati sa djetetom o mogućnosti nošenja naočala. Dajte mu za to primjer nekih poznatih ili njemu dragih osoba iz njegove okoline. Pozitivan odnos roditelja prema nošenju naočala će se svakako prenijeti i na dijete. Kod izbora prvih naočala uključite i dijete ili mu prepustite da izabere boju i stil okvira. Dijete će se zbog toga osjećati ravnopravno i više će ih zavoljeti.

Pri izboru okvira, vodite računa da su okviri udobni i da dobro pristaju uz lice. Okvir treba da bude ravan u visini djeteove obrve, dobro pozicioniran, ne treba da sklizi sa nosa pri pokretima glave, a ručkice naočala da ne vrše pritisak iza ušiju. Djeca obično imaju mal i ravan korijen nosa, pa ne bi trebalo da naočale od težine okvira klize prema dole i zato su često potrebne prilagodljive nosne stopice. Dječja koža je više osjetljiva od odrasle, te ako postoji prosjetljivost na metal, treba izbjegavati veći kontakt kože i okvira. Također je poželjno izabrati okvir koji je otporan na lomljenje i pucanje.
Prvi prioritet pri izboru stakala za djecu je sigurnost. Materijali za izradu stakala kao polikarbonat, je otporan materijal , može se postići željeno istanjenje stakala, antirefleksni sloj je dosta otporan na grebanje, a obezbjeđuje i UV zaštitu.

Ako je dijete samo odabralo okvir i ako mu se sviđa, ono će biti radosno pri preuzimanju istih, pogotovo aku mu dobro pristaju i ako sa njima bolje vidi.
Također, potrebno je djetetu pokazati kako da čuva svoje naočale i da s njima propisno rukuje. Pri stavljanju i skidanju naočala, ručkice naočala treba držati sa obje ruke, a stakla uvijek okrenuti prema gore. Ne bi trebalo brisati stakla svakom vrstom tkanine, nego specijalnom tkaninom ponuđenom od strane prodavača.

Obično je potreban period adaptacije djeteta na nove naočale. Moguće je u početku da dijete ima otpor prema nošenju naočala osjećajući da mu smetaju, da sa njima izgleda smiješno ili da sa njima lošije vidi. Period adaptacije na nove naočale je jednu do dvije sedmice, ali ako se dijete i dalje žali, treba konsultovati oftalmologa ili optometristu. Potrebno je dijete ohrabrivati u nošenju naočala sve dotle dok one ne postanu dio njegove svakodnevne rutine.

Pripremila: Prof.dr.sc.Jasmina Alajbegović-Halimić,

Oftalmolog-oftalmopedijatar

Privatna oftalmološka ordinacija “Dr.Halimić

Komentari

Share.