fbpx

Kako da dijete zavoli knjigu

0
U današnje vrijeme kada je tehnika ovladala i zauzela mjesto u svakom dijelu našeg života, veoma je teško vaspitati dijete i naučiti ga da voli knjige i da uživa u čitanju. Ali ne dajte se obeshrabriti, nije to ni nemoguća misija. Pomoću ovih metoda i vaše dijete će sjediti i satima bistriti knjige koje će ga uvesti u sasvim novi svijet i otkriti mu ljude i mjesta do kojih je ponekad nemoguće doći.
ČITAJTE NAGLAS
Ukoliko zajedno sa djetetom sjedite udobno smješteni u nekom dijelu stana i čitate neku knjigu naglas, ne samo da ćete kod njega razviti interesovanje za literaturu, već ćete i ojačati vašu vezu sa njim.
OGRANIČITE UPOTREBU KOMPJUTERA
Vremenska ograničenja i pravila oko korištenja  bilo čega što ima ekran moraju da budu dosljedna tako da djeca ne mogu da se pogađaju sa vama i da traže više od onoga što im pripada. Instant zadovoljstvo koje djeci pružaju televizor, kompjuter, video igrice i pametni telefoni je previše moćno i svakako nešto sa čim jedna knjiga ne može da se takmiči.
KUPUJTE KNJIGE
Iako biste mogli da uštedite dosta mjesta u kući pomoću e-čitača pokažite svom mališanu da su knjige dragocjene tako što ćete napraviti biblioteku u kojoj će biti dječije literature ali i beletristike, naučne fantastike, istorijskih knjiga.
POSJEĆUJTE BIBLIOTEKE
Trudite se da svaki mjesec jedanput posjetite biblioteku i da tom prilikom dozvolite svom mališanu da odabere koju će knjigu čitati.
BUDITE PRIMJER
Ukoliko dijete primijeti da vi uživate u čitanju, to će za njega biti veoma moćna motivacija. I ono će željeti da oponaša ono što vi radite.
RAZGOVARAJTE O KNJIGAMA
Tokom obroka ponekad razgovarajte o različitim autorima i stilu pisanja. Tako djeci stavljate do znanja da je to bitan element kulture i dijela svakodnevice.
NAPRAVITE MJESTO ZA ČITANJE
Veoma je važno da napravite neko malo mjestašce gdje će dijete moći uvijek da se skloni da čita, a da ga pritom ne ometa saobraćaj napolju, vika sa ulice, dešavanja u kući…
OBRATITE PAŽNJU NA TO KAKO DIJETE ČITA
Imajte na umu da je čitanje proces koji se usvaja i nije lagan. Nekom djetetu će to ići lakše, nekom teže. Ali, razloga za paniku nema. Bitno je da vodite računa o tome kako napreduje i da uvijek budete pozitivni i strpljivi kao i da mu pokažete koliko ste ponosni na njega svaki put kada napravi pomak nabolje.
LISTA KNJIGA
Svi se slažemo da postoji mnoštvo prelijepih knjiga koje treba pročitati. Vodite računa da vaše dijete pročita sve klasike koje treba, ali nemojte ni da ga zatrpavate time. Dozvolite mu da se samo raspituje i istražuje koju bi knjigu sljedeću mogao da pročita jer su interesovanja kod svakog djeteta različita.
Izvor: www.ljepotaizdravlje.ba

Komentari

Share.