fbpx

Kako bez suzica okupati bebca?

0

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da uspješno i bez suzica okupate bebu…

Kupanje u pravom smislu se ne preporučuje do otpadanja krastice s pupka. Dotad dijete treba čistiti i osvježavati, prebrišete ga vatom ili gazom namočenom u toplu vodu. Kada otpadne krastica, beba je spremna za kupanje.

Izuzetno je važno da temperatura vode i prostorije bude odgovarajuća. U prostoriji treba biti oko 24 Celzijuseva stepena, a temperatura vode treba biti 37-38 stepeni. Kako se voda brzo hladi, beba u njoj treba ostati samo nekoliko minuta.

Dijete lagano polivajte vodom i vrlo blago trljajte mekom krpicom za kupanje. Šamponi i kupke na samom početku nisu potrebni. Najbolje je dijete oprati isključivo u toploj vodi, ali ako mu je koža isušena, možete u vodu dodati kašičicu mlijeka ili maslinovog ulja. Ako beba ima dužu kosu, možete je oprati šamponom za bebe bez mirisa i konzervansa.

Još jedna važna napomena: Ne stavljate dijete u kadu kada voda još curi. Temperatura vode u cijevi može se promijeniti i šokirati bebu. Temperatura vode treba biti otprilike kao i tjelesna temperatura.

Izvor: www.mamaibeba.com

Komentari

Share.