Kakav stomak – takva beba!

0

Iako će proteći još nekoliko mjeseci dok se konačno ne sretnete licem u lice sa svojom bebom, već sada možete da počnete da se upoznajete. “Razgovor” sa bebom, nježno milovanje stomaka, puštanje prijatne muzike i osluškivanje njenih pokreta sjajni su načini da uspostavite ranu vezu sa djetetom.

Ukoliko se radi o prvoj trudnoći, velike su šanse da nećete imati izražen stomak sve do 12. nedelje. Međutim, to ne znači da se u vašem tijelu ne odigravaju žive aktivnosti jer je u njemu sićušno biće započelo svoj život. Kada se stomak zaokrugli i počne da raste, moći ćete da usmjerite svu pažnju na najdražeg “podstanara” koji će, u narednim mjesecima, sve češće pokazivati da nestrpljivo čeka da stigne na svijet.

ŠTA SE DEŠAVA UNUTRA?

Za svaku buduću mamu prvi pokreti koje osjeti u stomaku predstavljaju najsrećniji trenutak u životu. Oni joj govore da je beba aktivna i da je sve u redu. To se obično dešava oko sedme nedjelje trudnoće, ali, zbog male veličine ploda, majka to obično ne osjeća. Značajnija pokretljivost ploda javlja se oko 20. nedelje trudnoće, ali je većina majki propusti ne shvatajući da je ono što osećaju zapravo pokretanje njihove bebe. Naime, osjećaj koji stvara pokretanje ploda često se poistovjećuje sa krčanjem crijeva ili gasovima! Beba je najaktivnija oko 24. nedjelje. Ona tada počinje da isteže i savija mišiće i ostvaruje veći stepen kontrole nad pokretima. Međutim, zbog “amortizacionog” efekta plodove vode, čak ni tada možda nećete osjetiti većinu pokreta. S druge strane, ako se vaša beba smjestila ispod grudnog koša, ili se spustila nisko u karlicu, osjetićete i njene najslabije pokrete – čak i one koji nastaju kada štuca!

VRIJEME ZA ODMOR

Kako napreduje trudnoća, a beba raste i razvija se, prostora u stomaku je sve manje i njeni pokreti su sve izraženiji. Oko 30. nedjelje trudnoće osjećaćete pomjeranje svaki dan – obično ujutro čim se probudite ili uveče. U ovoj fazi trudnoće, beba će uspostaviti određenu rutinu ponašanja – mirovaće kada ste budni (jer je vaši pokreti uspavljuju!) a budiće se i postajati aktivna dok vi mirujete. To znači da ćete propustiti većinu njenih pokreta ako ste aktivni tokom dana i čvrsto spavate tokom noći. Naravno, i ova pojava je krajnje individualna, te će pojedine žene imati utisak da njihova beba šutira loptu ili boksuje cijeli dan, dok će druge vjerovati da je u njihovom stomaku usnulo jagnje. U poodmakloj trudnoći počinju “udari” ne samo ručicama, već i stopalima, koljenima i laktovima. Neki od njih, u stomak, rebra ili grlić materice, mogu da budu toliko snažni da izazivaju jak bol. Ukoliko vam se to često dešava, promjenite položaj tijela da biste je “natjerali” da i ona zauzme drugi položaj.

RUČICA ILI NOŽICA?

U poodmakloj trudnoći beba će biti potisnuta uz unutrašnji zid vašeg stomaka, što ograničava prostor za izvođenje gimnastike koju je ranije praktikovala. Sada lako možete da osjetite pokrete držeći ruku na stomaku. Uostalom, to omogućuje da ljekar tokom pregleda opipavanjem stomaka odredi u kojem se položaju nalazi beba, kao i da procjeni njenu veličinu. Zbog skučenosti u stomaku i bebinog snažnog potiskivanja, njeni pokreti sada mogu ne samo da se osjete, već i da se vide – mnogo majki uočava konture ručica i nožica na koži stomaka dok se nemirno okreću i zauzimaju udoban položaj! Nježno milovanje stomaka i nagađanje kojim dijelom tijela je “izvirila” mogu da budu zaista zabavni. Opustite se u toploj kupki i blago prelazite rukom preko stomaka opipavajući bebina leđa (meka, zaobljena površina), glavu i guzu (okrugle površine otprilike iste veličine), ručice i nožice (mali, zaobljeni i čvrsti dijelovi).

ZDRAVO, MALENI!

Oko 18. nedjelje trudnoće beba može da čuje, a od 26. počinje da prepoznaje vaš glas. To je sasvim dobar razlog da počnete da razgovarate sa njom. Osim osjećaja povezanosti koju razvijate “razgvorom” sa njom, njena sposobnost da prepozna vaš glas donijeće joj veliku sigurnost u trenutku kada stigne na ovaj svijet. Uključite i supruga u ovaj ritual. Iako ne može da razumije značenje riječi, beba će “uhvatiti” boju vašeg glasa i ton kojim govorite. Vaše raspoloženje također znatno utiče na nju. Ako ste, na primjer, anksiozni, uplašeni ili nervozni, u njenom organizmu pojaviće se ista količna adrenalina kao i u vašem. Isto tako, sve što vas opušta, čini smirenom i srećnom, izaziva isti efekat i kod vaše bebe. Pokušajte da se opustite kada god možete, koristite vježbe disanja, tople kupke, blagu masažu, slušajte opuštajuću muziku. Mnoge majke su primjetile da njihove bebe, nakon rođenja, opušta ista muzika koju su im puštale dok su bile u stomaku. U posljednjim nedjeljama trudnoće milujte i blago masirajte stomak. Zbog smanjene količine plodove vode i bebine blizine zidu stomaka ona će moći da osjeti vaš dodir.

VELIKO SPUŠTANJE

Na oko četiri nedjelje prije porođaja primjetićete da vam se stomak spustio, kao i da je istureniji. Zbog ovog pomjeranja vjerovatno ćete primijetiti pojavu udubljenja ispod vaših grudi i vrha stomaka. To znači da se beba spustila u karlicu, u položaj za porođaj. U druge znake finalnih priprema spadaju neometano disanje i želja za većim obrocima. Također, zbog povećanog pritiska na bešiku osjetićete pojačanu potrebu za mokrenjem, a zbog pritiska koji bebina glavica vrši na mišiće karlice, pojaviće se i bolovi i trnci u ovoj regiji. Ipak, nemojte da brinete ukoliko ne osjetite nijedan od ovih znakova jer beba može da se spusti i bez neprijatnih pratećih simptoma. Redovne ljekarske kontrole biće sasvim dovoljne da se utvrdi da li se sve odvija normalno. U najvećem broju slučajeva beba se namešta glavicom nadole dok samo četiri posto beba zauzima postranični ili karlični položaj. U slučaju da spadate u tih četiri posto, ljekar će vam preporučiti određene vežbice kojima ćete je podstaknuti da zauzme pravilan položaj (glavicom kao dole). U slučaju da beba zadrži nepravilan položaj, porođaj se najčešće izvodi carskim rezom, mada i postranično postavljene bebe mogu da se donesu na svijet vaginalnim porođajem.

KOLIKO ČESTO SE VAŠA BEBA POKREĆE?

Sve su bebe različite: neke se pokreću sve vrijeme i neprekidno podsjećaju majke na svoje prisustvo. Druge su mnogo mirnije i teško ih je osjetiti. Neke pokazuju utvrđenu dinamiku aktivnosti, dok se druge u jednom periodu oglašavaju svakodnevno, a onda se ne “čuju” nedjeljama.
Svi ovi oblici ponašanja potpuno su normalni. Ipak, ako ste zabrinuti da se vaša beba ne pokreće dovoljno, obratite se ljekaru. On će vjerovatno prvo tražiti od vas da napravite tablicu njenih aktivnosti zapisujući vrijeme svaki put kada se pokrene. Ukoliko ne registrujete deset pokreta u određenom vremenu, obično do 18 časova, vjerovatno će biti urađen ultrazvučni pregled da bi se provjerilo da li je sa bebom sve u redu.

A SAD, SVE ISPOČETKA

Ukoliko se radi o drugoj trudnoći, vaš stomak će početi da se zaokrugljuje ranije i biće veći zbog slabijih stomačnih mišića. Osim toga, postoje realne šanse da zbog istog razloga ranije ostetite bebine pokrete. Iskustvo koje ste stekli u prvoj trudnoći pomoći će vam da prepoznate brojne pojave, da ne propustite prve bebine pokrete, kao i da ih ne protumačite pogrešno. Međutim, ako je vaša druga beba manje aktivna nego prva, može lako da se desi da njene pokrete osjetite kasnije. Ona će se i u karlicu spustiti u znatno kasnije nego što je to bio slučaj u prvoj trudnoći (ponekad to učini neposredno pred porođaj).

OBLIK STOMAKA UKAZUJE NA POL DETETA?

Ne pokazuje. Način na koji nosite bebu nije pokazatelj ni pola, ni veličine bebe. U tome nasledni faktor ima presudnu ulogu – žene najčešće nose na isti način na koji su majke nosile njih. Također, dužina i težina bebe zavise od genetskog koda. Stručnjaci također veruju da tjelesna građa i masa buduće majke znatno utiču na oblik njenog stomaka tokom trudnoće. Odredite kojem tipu pripadate.

KAKO IZGLEDA VAŠE TIJELO?

1. Najčešći tip – figura u obliku pješčanog sata sa zaobljenim stomakom. Ovo je najbolji oblik karlice za prirodan porođaj.

2. Dječačka figura, uzanih kukova i širokih ramena. Stomak je relativno zategnut i potisnut nagore.

3. Vaš stomak je širok i lijepo oblikovan, a kilogrami se ravnomjerno “talože” na zadnjicu i stomak.

4. Najveći dio trudničkih kilograma “smjestiće” se u donji dio stomaka.

Izvor: Life Content

Komentari

Share.