Kada su djeca između dvije vatre

0

Razvod braka je jedan od najtraumatičnijih dogadjaja u životu dvoje ljudi. Ako u braku ima djece, situacija postaje znatno složenija. Bivši supružnici razvodom ne postaju bivši roditelji, jer su djeca stvarnost koja se ne može izbjeći.

Zato je potrebno pripremiti djecu na novonastalu situaciju, mada tokom bolnog procesa razvoda roditelji često nisu u stanju da uspješno komuniciraju sa djecom o tome. Poželjno je da se  roditelji, prije konačne odluke, informišu iz literature o uticaju razvoda na dijete ili da potraže pomoć stručnjaka.

Proces razvoda prate gubici. Gubi se cjelovitost porodice, porodični rituali, životni standard i stil, a često  i doživljaj voljenosti. Djeca neminovno trpe, umanjuje se kontakt sa jednim od roditelja, a nerijetko su i neizbježne promjene mjesta prebivališta.

Šta treba pružiti djeci?

Nikada nemojte zaboraviti da su djeci potrebna oba roditelja koja će ih voljeti i podržavati. Zato je poželjno da konačnu odluku o razvodu djetetu saopšte oba roditelja istovremeno, jer je odgovornost prema djeci zajednička. Svojoj djeci ste poslije razvoda potrebniji nego ikad, kao i saznanje da će oba roditelja i dalje voditi brigu o njemu. Stavite djetetu do znanja da ga volite istom snagom kao i prije, i da se ta ljubav neće promijeniti.

Uzdržite se i nemojte pred djecom pokazivati netrpeljivost prema bivšem supružniku, iako će se ona javljati. Vi ste svom djetetu najvažniji uzor. Zbog toga je značajno kako ćete se ophoditi prema drugom roditelju i razrješavati sukobe. Djeci ćete najbolje pokazati koliko ih volite ukoliko sa bivšim supružnikom ostanete u korektnim odnosima, mada je to često ideal koji se teško postiže.

Potrebe djeteta i ono što je u njegovom interesu bi trebalo da je na prvom mjestu. To su prije svega potrebe za ljubavlju, pripadanjem, sigurnošću, kontinuitetom i konstantnoćšu. Dešava se da roditelji koji su pod jakim stresom ponekad zaborave da osluškuju potrebe djeteta. Bez obzira na prekid braka supružnika, dijete mora da zna da ima porodicu i oslonac. Naglasite djetetu šta se sve nije promjenilo i šta se neće promijeniti u njegovom životu.

Trebalo bi ohrabriti dijete da nije sramota razgovarati o razvodu roditelja i van kuće, ukoliko im to donosi olakšanje i osjeća potrebu za tim, ili da potraže pomoć stručnjaka, zavisno od uzrasta deteta.

Djeca različitog uzrasta različito reaguju na razvod roditelja. Pokazalo se da mlađa djeca uglavnom reaguju zbunjenošću, jer njegove mentalne sposobnosti kao i emocionalni razvoj još uvijek nisu dostigli nivo koji je potreban kako bi ono na pravi način shvatilo šta se dešava.  Djeca na ovom uzrastu veoma često sebe doživljavaju kao krivca. Zbog toga im treba jasno dati do znanja, i stalno ponavljati, da ona nisu kriva, već da su odluku o razvodu donijeli roditelji kao odrasli i odgovorni ljudi. Razvod je rješenje odraslih za probleme koji muče odrasle. Ništa od onoga što je dijete reklo, pomislilo, učinilo ili nije učinilo – nije uzrok razvoda.

Mališani treba da znaju da ih volite, jer ih često progoni strah da će roditelji, pošto su prestali da vole jedno drugo, prestati da vole i njih.   Kod djece na ovom uzrastu veoma je često prisutna fantazija o ponovnom pomirenju roditelja, pa bi trebalo voditi računa o tome da djeci ne dajete lažnu nadu da će roditelji ponovo biti zajedno.

Djeca nižih razreda osnovne škole uglavnom reaguju tugom, mada se ona različito manifestuje kod djevojčica i dječaka. Djevojčice uglavnom postaju anksiozne i povučene, dok dječaci reaguju bijesom i neposlušnošću. Ohrabrite decu da govore o svojim osjećanjima, jer ukoliko nemate vremena ni sluha za njih, potisnute emocije mogu izazvati nepoželjne promjene ponašanja (regresiju, popuštanje u školi, nezainteresovanost, traženje lošeg društva, kradju…), pretjerano vezivanje ili odbacivanje prijatelja ili zdravstvene teškoće (česte glavobolje, stomačne tegobe, problemi sa spavanjem…).

Sa ulaskom u pubertet deca u potpunosti razumiju razvod roditelja. Dešava se da ulaze u konflikt lojalnosti, tj. da su u procepu izmedju dva roditelja. Praksa pokazuje da se roditelj koji nije sa djetetom idealizuje, kao i da ponekad djeca „manipulišu“ roditeljima kako bi išla linijom manjeg otpora. Na ovom uzrastu često se pojavljuje bijes kao revolt na realno stanje, koji se može okrenuti i ka sebi u vidu autodestruktivnog ponašanja ili depresivnosti. Ohrabrite dijete, ukoliko se osjećate nemoćnim, da se obrati drugim odraslim osobama kojima vjeruje ili mu ukažite da ima još djece razvedenih roditelja u njegovom okruženju.

Izbor zajedničkog života uprkos nepovratno narušenim odnosima, a pod izgovorom „zbog djece“ je ogromna greška koja može naštetiti vašem djetetu više od samog razvoda.

Izvor:  www.mojpedijatar.co.rs

Komentari

Share.