fbpx

Kada se beba može voziti avionom?

0

Pod pretpostavkom da su mama i beba zdrave, beba može ući u avion kada napuni dvije nedelje. U nekim slučajevima možete letjeti i ranije, ali ako nije prijeko potrebno odložite let.

Dosta stvari treba uzeti u obzir kada odlučite da letite sa novorođenčetom. Kao prvo, izlažete bebu mnogim infekcijama u punom avionu. Prehlada i grip se lako prenose u zatvorenoj kabini, a virusi su mnogo opasniji za bebu od dvije nedelje nego za bebu od pet ili šest mjeseci. Putem dojenja beba se snadbjeva mnogim zaštitnim antitelima i to može smanjiti podložnost infekcijama.

Kao drugo, poznato je da su bebe nepredvidive prvih par nedjelja- neredovno spavaju, jedu i plaču. Ovo se zasigurno može srediti, ali zna da bude iscrpljujuće za mamu i tatu  krenuti na put prije nego što se beba „ne smiri“. Neke bebe su nepredvidive prvih nedjelja, a neke tek od trećeg mjeseca!

Kao treće, majka mora biti zdrava i oporavljena od porođaja. Žene su, nakon porođaja, izložene većem riziku od nastanka tromba u nozi, a sjedenje u avionu samo povećava tu mogućnost. Ako pak putujete ovako rano, obavezno ponesite rezervni par čarapa, pijte dosta tečnosti i često ustajte kako biste malo prošetali i protegli noge.

Ukoliko je bilo problema prilikom porođaja onda se let odlaže dok ljekar ne kaže suprotno. Prijevremeno rođena djeca i ona koja su rođena sa disajnim problemima i problemima pri ishrani spadaju u ovu grupu.

Očigledno da postoji dosta stvari koje morate uzeti u obzir ako se odlučite da putujete avionom sa novorođenčetom. Jednočasovni i dvočasovni letovi nisu toliko problematični kao šestočasovni ili sedmočasovni, transkontinentalni i prekookeanski. U svakom slučaju, prije nego što donesete bilo kakvu odluku, posavjetujte se sa ljekarom.

Izvor: www.mojabeba.com

Komentari

Share.