fbpx

Kada je normalno da dijete skine pelenu?

0

S upotrebom noše započnite tek kad primjetite znake da je dijete zaista spremno za to – i već ste uradili pola posla!

Baš kao izbijanje novog zuba, skidanje pelena pokazatelj je djetetovog rasta i napredovanja. Ali dok zub izraste kad je sam spreman, za skidanje pelena djetetu je neophodna pomoć roditelja, jer nije uvijek očigledno kad je pravi trenutak. Ne razvijaju se sva djeca istim ritmom, a odvikavanje od pelena svakako je postepen proces za, koji mališan treba da bude emocionalno, fizički i mentalno spreman.

Foto: Guliver/Thinkstock

Kada će se ova tri faktora podudariti – nikad se ne zna, niti postoji čarobni datum, te će se proces odvikavanja od pelena razlikovati kod svakog djeteta. Ipak, postoji samo jedan način da shvatite kad je pravo vrijeme za odbacivanje pelena, a to će vam saopštiti samo jedna osoba – vaše dijete.
To, naravno, ne znači da vi kao roditelj nemate nikakvu ulogu u toj velikoj promjeni. Vaša odluka je da pratite i prepoznate taj trenutak, tj. da budete strpljivi posmatrač. Posmatranje treba da bude aktivno, tj. neophodno je da unaprijed znate koji su to znaci i odmah odreagujete kad ih primjetite.

Skidanje pelena

Istraživanja pokazuju da su djeca najspremnija za odvikavanje od pelena u uzrastu između 24. i 30. mjeseca.

Spavanje bez pelena obično dolazi malo kasnije, a čak i poslije toga normalno je da se ponekad desi da se dijete noću upiški.

Imajte na umu da su navedeni podaci samo statističke prosječne vrijednosti, te da je savršeno normalno da se vaše dijete ne uklopi u njih. Neka djeca skinuće pelene ranije, a neka kasnije.

Savjeti za odvikavanje od pelena

Kada dijete postane spremno da skine pelene, neće biti nikakvih pompeznih i očiglednih pokazatelja. Većina tjelesnih znakova još su nevidljivi, a neophodno je da dijete bude i emocionalno spremno. Ipak, postoje znaci koji se često previde, a koji jasno govore da je došao pravi trenutak. Ti pokazatelji, djetetov uzrast, ono što ćete naučiti o njegovim fiziološkim potrebama i, naravno, vaš nepogrješivi roditeljski instinkt – pomoći će vam da donesete pravu odluku.

Ali, prije nego što objasnimo koji su to oblici ponašanja pravi signali, pojasnićemo koji to nisu. Ima dosta „znakova“ za koje se smatra da su pokazatelji spremnosti za skidanje pelena, a koji su zapravo uobičajeni oblici dječjeg ponašanja nevezani za navikavanje na nošu. U njih spadaju djetetovo saopštavanje je li piškilo ili kakilo, ili da to upravo radi. Premda je svijest o fiziološkim radnjama veoma dobar znak, da bi dijete počelo provoditi dan bez pelene, fiziološke potrebe treba da najavi prije nego što ih obavi, a ne poslije toga.

Drugi „lažni znak“ jeste samostalno skidanje pelene tokom dana ili igranje kakom, jer je djeci to veoma zabavno. Odlazak u toalet za vama također nije pokazatelj da je dijete spremno da skine pelene, jer se uglavnom dešava kao posljedica straha od razdvajanja, koji se manifestuje kao normalna pojava još od mlađeg uzrasta i može potrajati i nekoliko godina. Odbojnost prema pelenama i negodovanje pri njihovom mijenjanju također su veoma uobičajene reakcije kod sve djece.

JE LI S DJEVOJČICAMA LAKŠE?
Odgovor je kratak i jednostavan – nije! Nema razlike u fiziološkom sazrijevanju bešike i crijeva kod djevojčica i dječaka, baš kao ni u oblicima ponašanja. Razlike u procesu odvikavanja od pelena ne zavise od djetetovog pola, već od njegove ličnosti.

NASTAVITE S NOĆNIM PELENAMA
Iako se ne može primjeniti na sve mališane, uobičajeno je pravilo da prođe šest mjeseci od skidanja pelena danju dok dijete ne počne noću da spava bez pelene, ali ponekad to traje i duže. Najbolje će biti da dnevno navikavanje na nošu i noćno spavanje bez pelena shvatite kao dva različita zadatka.
Pogriješila sam s Bojanom, jer sam mu skinula pelene podstaknuta komentarima okoline. Nažalost, on tad nije bio spreman za to, i to iskustvo bilo je vrlo neprijatno za oboje. Odustala sam i vratila mu pelene. Šest mjeseci kasnije, Bojan je trčao prema toaletu i vikao da mu se piški. E, to je bio pravi znak da je spreman da skine pelene!

www.mamaibeba.com

Komentari

Share.