fbpx

Jedan jajnik i trudnoća

0

Svaka žena je zabrinuta za buduću trudnoću ukoliko je imala cistu na jajniku, koju je otklonila ili cijeli jajnik.

Ono što će svaki stručnjak reći je da sa jednim jajnikom, šanse da zatrudnite su iste kao kod žene koja ima oba. Ipak, neke žene primjećuju da više nemaju sluzav i ljepljiv sekret tokom ovulacije kao nekada. Neminovno se zapitaju da li je sve u redu i da li će moći da imaju djecu.

Kao što čovjek sa jednim testisom može napraviti dijete, tako i žena sa jednim jajnikom može zatrudniti. Razlog tome je što, bez obzira na činjenicu da oba jajnika sadrže jajne ćelije, nije potrebno da oba budu prisutna kako bi se iste oslobađale.

Sve dok je jajovod, koji vodi od janika do materice, netaknut i normalan, nema razloga da ne ostanete trudni kao i svaka druga žena.

Činjenica da Vam se sekret promijenio, ne znači nužno da ne ovulirate jer to što imate normalne periode govori suprotno.

Na ultrazvuku su Vam pregledana oba jajnika i ako je ljekar rekao da možete ostati u drugom stanju, onda vjerujte da možete jer je preostali jajnik zdrav i normalan.

Nema potrebe da brinete ako ne zatrudnite poslije nekoliko mjeseci. Mnogi stručnjaci za sterilitet i plodnost smatraju da ne postoji problem dok se ne pređe 12 mjeseci pokušavanja, pa čak i više.

Ako ne zatrudnite poslije 15 mjeseci aktivnih odnosa sa partnerom onda treba oboje da posjetite ljekara kako bi se izvršili potrebni testovi, a Vi što prije postali trudni.

Izvor: www.mojabeba.com

Komentari

Share.