fbpx

Izbor obuće u trudnoći

0

Često se postavlja pitanje koji tip obuće nositi u trudnoći, smiju li se nositi visoke potpetice, koja visina pete je preporučljiva, do kog mjeseca.

Podsjetimo da naša stopala trpe veliko opeterećenje pri stajanju i hodu. Ukoliko stojimo na ravnom, dvije trećine naše težine opeterećuje zadnji dio stopala, a samo jedna trećina prednji. Tada su i naš položaj i težište tijela u dobrom odnosu. Taj odnos se izrazito mienja pri povećanju potpetice: ako je potepetica 3 cm onda je raspored opetrećenja isti na zadnjem i prednjem dijelu stopala. Kada je štikla visine 5-7cm – dve trećine opterećenja je na prstima, a jedna na zadnjem dijelu, dok kod sada modernih potpetica od preko 10 cm skoro svo opterećenje je na prednjem dijelu stopala.

Trudnoća je fiziološko stanje u kojem dolazi do velikih hormonskih promjena, povećanja tjelesne težine od 10 kg i više, mijenjanja statike, povećanja lumbalne lordoze, promjene u mišićima i ligamentima koji postaju elastični, rastegljiviji, te su i zglobovi nestabilniji tako da dolazi do spuštanja svoda stopala.

Izvor: trudnocaizdravlje.rs

Komentari

Share.