fbpx

Italija u mom srcu – web kamere uživo

0

Posjetite Italiju dok se nalazite kod kuće, sa ovim zadivljujućim web-kamerama uživo. Pogledajte istorijske znamenitosti. Nažalost, bez ljudi.

Moje srce je za Italiju. Jedna od mojih najdražih svjetskih destinacija je bila na mojoj listi, za nekoliko predstojećih posjeta, ali zbog koronavirusne krize, Italija je zatvorena za sve posjetitelje. Čini se da se naš svijet zauvijek mijenja, ali jedna stvar koja se ne mijenja, je otpornost talijanskog naroda koji se toliko ponosi svojom državom i na kraju će nas sve dočekati otvorenih ruku.

Ako ste poput mene i sjedite kod kuće ispunjeni željom za lutanjem, nadam se da će vas ove zadivljujuće slike i web kamere uživo, inspirisati, da još jednom otputujete u ovu zadivljujuću zemlju, kada sve ovo prođe.
Zbog toga ćemo biti jači.
Kliknite odredišni naslov da biste pristupili ovim nevjerojatnim web-kamerama.

RIM – COLOSSEUM

Colosseum, zajedno s Vatikanom, najpopularnija je turistička atrakcija Rima. Svake godine preko 6 miliona turista posjeti izvanrednu destinaciju koja je sada jedno od sedam čuda modernog svijeta.

 

 

 

RIM – PIAZZA NAVONA

Piazza Navona jedno je od mojih najdražih mjesta za ručak na jednom od najvećih pijaca trgu u Rimu. Sa tri fantastične fontane, trg ispunjen kafićem uključuje Fontana dei Quattro Fiumi s baroknom crkvom Sant'Agnese u Agoneu pružajući prekrasnu pozadinu.

RIM – FONTANA di Trevi


Da, bacio sam mnogo novčića u ovu fontanu, koja je poznata po tome što je bila najlepša i najveća fontana u Rimu. Bila je prva fontana izgrađena tijekom renesanse, pod vodstvom pape Nikole V.

RIM – PANTHEON

Rijetko je ikad vidjeti ovu lokaciju bez ljudi, ali ova zapanjujuća web kamera prikazuje ljepotu rimskog Panteona, jednog od arhitektonskih remek-djela talijanske prijestolnice i najbolje očuvane građevine.

RIM – ŠPANSKE STEPENICE

Piazza di Spagna jedno je od najpoznatijih rimskih odredišta, koje se nalazi u neposrednoj blizini luksuznog trgovačkog okruga Via dei Condotti. Stepenice su izgrađene početkom osamnaestog vijeka, koji su povezivali Piazza di Spagna i crkvu Trinità dei Monti.

MILANO – KATEDRALA

Duomo di Milano je ogromna katedrala u gotskom stilu, smještena u srcu Milana. Jedna je od najvećih katoličkih crkava na svijetu. 838. godine je osnovana bazilika di Santa Tecla pored prve crkve, a 1075. godine obje zgrade su uništene. Vijekovima kasnije, na istoj lokaciji je stvoren i Duomo. Izgradnja milanske katedrale započela je 1386. i trajala je pet vijekova.

VENECIJA – KANAL

Venecija je glavni grad sjeverne italijanske regije Veneto, a izgrađena je na više od 100 malih otoka u laguni u Jadranskom moru. Nema puteva, samo kanale, uključujući Grand kanal koji je obložen renesansnim i gotskim palačama. Na središnjem trgu, Piazza San Marco, je Bazilika San Marco.

VENECIJA – PIAZZA SAN MARCO

Zaista jedan od najimpresivnijih Piazza na svijetu, je osnovana tokom devetog vijeka, ali trenutni razvoj je započeo 1177. godine, a popločan je sto godina kasnije. To je najniža tačka u Veneciji i prva je poplavljena, zbog čega vlasti postavljaju drvene mostiće za mještane i turiste.

FIRENCA – PIAZZA DELLA SIGNORIA

Piazza della Signoria bila je mjesto povijesnih zbivanja, uključujući povratak Medičija 1530. Skulpture na Piazza della Signoria uključuju Davida (original se nalazi u Galleria dell'Accademia). Bandinelli Hercules i Cacus nalaze se na desnoj strani Davida.

FIRENCA – PONTE VECCHIO

Ponte Vecchio bio je jedini most preko Arna u Firenci do 1218. Sadašnji most obnovljen je nakon poplave 1345. Tokom Drugog svjetskog rata to je bio jedini most preko Arna koji Nijemci, koji su bježali, nisu uništili. Umjesto toga, blokirali su pristup rušenjem srednjovjekovnih zgrada sa svake strane.

FIRENCA – PIAZZA DUOMO

Katedrala je nazvana u čast Santa Maria del Fiore i velika je gotička građevina izgrađena na mjestu crkve Santa Reparata iz 7. stoljeća, čiji se ostaci mogu vidjeti u kripti. Iz katedrale je pobjegao Arnolfo di Cambio krajem 13. stoljeća, a kupola, koja dominira izvana, dodata je u 15. stoljeću. Također sam se popeo na klaustrofobični zvonik i rezultirajući pogledi su spektakularni.

SIENA

Siena je živahni srednjovjekovni grad koji je vrhunac za sve posjetitelje Toskane. Sijenu je, kako se navodi, osnovao Senius, sin Remusa, jedan od dvojice legendarnih osnivača Rima. Grad se proteže preko tri brda, sa središtem na kojem se nalazi ogromna piazza del Campo, gdje je nekada bio Rimski forum.

POSITANO

Jedna od mojih najdražih lokacija uz Amalfijsku obalu, je Positano, kao važno zaustavljanje za stare Grke i Feničane u njihovim ekspedicijama na Zapad. Obalno selo dobilo je ime Posejdona, boga mora. Bogati Rimljani gradili su zadivljujuće vile na svojim kaskadnim padinama i sada su tu neki od najnevjerovatnijih hotela, uključujući moj omiljeni Le Sirenuse.

JEZERO COMO

Jezero Como jedno je od najcjenjenijih odredišta u cijeloj Italiji, privlačno bogatim i slavnim. To je treće najveće italijansko jezero. Smješteno u podnožju Alpa. Cijeli obod jezera sadrži neke od najljepših palača i vila na svijetu.

Za potpuni popis svih web kamera u Italiji, pogledajte ovaj link. Obavezno planirajte povratak u ovu zadivljujuću zemlju, kada se svijet vrati u normalu.

Komentari

Share.