fbpx

Isjecite bebi nokte pravilno

0

Sjeckanje noktića maloj bebi može da bude prilično komplikovano novopečenim roditeljima. Ipak, veoma je važno da se nokti na prstima ruku i nogu bebe sijeku redovno, jer se time smanjuje rizik od eventualne povrede. S obzirom na to da bebe nemaju izraženu mišićnu kontrolu, ukoliko imaju duže nokte, mogu se povrijediti i isjeći tanku kožu jednostavnim mlataranjem ruku i nogu. Takođe, kada dijete počne da se igra sa drugom djecom, važno je da ima uredno skraćene nokte, kako ne bi povrijedilo sebe ili nekog drugog.

Iako se većina beba rađa sa malo dužim noktima, potrebno je sačekati da oni malo otvrdnu, pa ih tek onda, po prvi put skratiti. Nekim roditeljima je lakše da isjeku bebine nokte uz pomoć partnera: dok jedan roditelj pridržava bebu, drugi joj siječe nokte. U tom slučaju, potrebno je da roditelj koji siječe nokte nađe dobar položaj, kako bi mogao stabilno da drži bebinu šaku ili stopalo. Prilikom skraćivanja noktiju možete držati bebu u krilu, ili joj možete sijeći nokte dok spava.

Prije nego što počnete da siječete nokte, držite stabilno bebinu ruku i prstić jednom rukom, a drugom joj isjecite nokat. Bebine nokte sjecite samo bebi-makazicama koje imaju zaobljene, bezbjedne ivice. Nokte sijecite tako da budu malo zaobljeni na rubovima. Ukoliko slučajno ubodete bebin prst (često se dešava ukolko je beba nemirna) sterilnom gazom zaustavite krvarenje. Nikada nemojte bebi da zavijate prstić gazom jer bi mogla da je stavi u usta, olabavi i proguta. S obzirom na to da malim bebama nokti rastu brzo, poželjno je skraćivati ih jednom nedjeljno.

Komentari

Share.