fbpx

Intimni svijet djevojčica

0

Njegu devojčica odlikuju specifičnosti – koje je važno poznavati, da ne bi došlo do neželjenih situacija. Savremene mame se trude da saznaju što više korisnih informacija, razmjenjuju iskustva… ali često dolazi do grešaka, prije svega u svakodnevnom održavanju higijene intimnih dijelova tijela ženske djece. Nerijetko se u predjelu polnih organa ili na vešu devojčica primjećuju tragovi sekreta, pa i krvarenja.

Tada ne treba pribjegavati «provjerenim» receptima kao što je ispiranje kamilicom ili sodom bikarbonom, već se obratiti stručnjacima iz oblasti dječje ginekologije. Ova grana medicine naučno rješava navedene i druge probleme devojčica uzrasta do deset godina. Zato nema potrebe da se doživljava kao bauk, prije svega od strane roditelja, a samim tim i djece.

Koji su najčešći ginekološki problemi kod djevojčica u predškolskom uzrastu?
– Najčešći problemi su infekcije u regiji spoljašnjih genitalnih organa. Infekcija može da se prepozna po crvenilu spoljašnjih genitalija, odnosno velikih i malih polnih usana, kao i pojavi sekreta koji se javlja između polnih usana ili ostavlja trag na vešu. Kada je reč o bebama, te infekcije obično dugo traju – zbog čega se, kao odbrambeni mehanizam, na oboljelim površinama pojavljuju naslage fibrina. Vremenom, to dovodi do slepljivanja površina zahvaćenih infekcijom, odnosno sljepljivanja malih polnih usana, što se pri pregledu uočava kao tanka membrana koja prekriva himenalni prsten. Ukoliko se radi o opsežnim promjenama, one se protežu i na regiju ispred mokraćne cijevi. Te srasline, odnosno sinehije, roditelji često ne primijete, već ih otkriju pedijatri u savjetovalištu. Ponekad se razviju opsežne sinehije, koje pored malih polnih usana zahvataju i regiju klitorisa, ili se protežu između malih i velikih polnih usana, mijenjajući u značajnoj mjeri izgled spoljašnjih genitalija. U tim stuacijama ne čudi činjenica da se posumnja i na anomaliju spoljašnjih genitalija.

Šta je uzrok infekcija?
– To može da bude bakterija koja se iz mokraćne cevi ili iz debelog crijeva, koje je u neposrednoj blizini, proširi u regiju polnih organa. Zatim, može da bude posljedica pada otpornosti i, samim tim, pojave nekih rjeđih infekcija, odnosno rijetkih bakterija u toj regiji. Ali, najčešće se u predškolskom uzrastu javljaju streptokoke koje se, uglavnom mehaničkim putem – ručicama ili sa zajedničkih toaleta, prenose sa jednog djeteta na drugo. Tako otkrivene streptokoke često budu znak latentne infekcije, odnosno kliconoštva.

Šta je preventiva za djecu koja idu u vrtić i koriste zajednički toalet?
– Preventiva je da se djeca, prije svega, nauče pravilnom održavanju higijene – kako u toaletu, tako i po izlasku iz njega. Teško je naučiti malo dijete da ne sjeda na šolju, ali u jednom trenutku će se i to dogoditi. Također, jako je važan smijer brisanja – od napred ka nazad.
Ono što moramo da imamo u vidu jeste da su bakterije svuda oko nas i da cijeli život provodimo sa njima. Ali, treba da se naučimo životu sa bakterijama i da uz njih nemamo nikakve tegobe. Tu zaštitu nam pruža naš imunološki sistem. Manji broj bakterija ne stvara nikakve tegobe. Tek kada se razmnože u velikoj mjeri i zauzmu floru polnih organa – pojavljuju se problemi. Pravilan način održavanja higijene garantuje zdrave spoljašnje genitalije i sprječava nastajanje uslova koji pogoduju razmnožavanju bakterija.

Šta podrazumeva adekvatna higijena intimnih dijelova tijela djevojčica?
– Ono što je od značaja, jeste pravilna upotreba vode. Kada je riječ o sredstvima za održavanje higijene – raznim sapunima, kupkama, šamponima… mi uvijek savjetujemo da se koriste za tijelo i guzu, a za polni organ samo čista voda i ništa više. Hemijskim sredstvima se skida mastan sloj sa kože oko vulve i obično je potrebno nadoknaditi ga mazanjem bebi krema – po izboru. Mame ih koriste dok su djevojčice male, u pelenama, ali sa njihovom upotrebom treba nastaviti svako veče poslije tuširanja, do puberteta. Nastupanjem puberteta i pojavom polnih hormona koji djeluju na spoljašnje genitalije, ta regija će postati otpornija na bakterije. Sa druge strane, priprema se za ono što sledi, za seksualne odnose – tokom kojih se, ukoliko se ne koristi mehanička kontracepcija (kondom), razmenjuju bakterije između partnera.
U dječjem uzrastu, da bi koža bila otporna, treba da bude zaštićena i masnim slojem. Kada je ta regija otporna, onda sjedanje na wc šolju jednom, dvaput dnevno neće da rezultira infekcijom.

Da li je korisno upotrebljavati vlažne maramice?
– Vlažne maramice koje se koriste za intimnu higijenu, dobro su rešenje za putovanja, odmore, ali njihova redovna upotreba zaista nije potrebna. Posebno je važno naglasiti da beba treba da se opere pošto se ukaki, a ne samo da se prebriše vlažnim maramicama. Danas imamo pojavu da se djevojčicama mnogo češće nego ranije «slepi» genitalni organ, upravo zbog upotrebe dezinficijenasa u obliku kupki, sapuna ili vlažnih maramica – koji skidaju masni, zaštitni sloj na koži genitalija. I, naravno, ni u čemu ne treba pretjerivati, pa ni u pranju. Sasvim je dovoljno da se djevojčice jednom dnevno operu čistom vodom i namažu bebi kremom.

Šta treba da predstavlja signal roditeljima za eventualni odlazak ljekaru?
– Ako se desi da se djevojčica malo «zacrveni», taj problem se rešava intenzivnijom upotrebom krema, pa najčešće nema potrebe za specijalnom terapijom. Ali, ako je ta tegoba prisutne duže vrijeme, ili se pojave simptomi tipa svraba, peckanja dok dijete piški… onda treba odvesti dijete ginekologu, gdje će se utvrditi uzrok problema i adekvatno riješiti.
Kod djevojčica kod kojih se danima pojavljuje trag na vešu, a pritom se žale i na tegobe ili neprijatnost u genitalnoj regiji, također se savjetuje odlazak kod ginekologa. Veoma je važno da ginekolog pregleda dijete, objasni roditeljima pravilan način održavanja higijene i da prijedlog za terapiju – koja će biti dobro rješenje dok se ne dobiju rezultati bakteriološkog brisa vaginalnog sekreta i bakteriološkog brisa sa spoljašnjih genitalija. U odnosu na dobijene rezultate, savjetuje se i primjena antibiotske terapije – bilo lokalno, u obliku masti ili sistemski, pijenjem antibiotika u obliku sirupa.
Ginekološki pregled za djecu nije bolan, pa samim tim ne treba da bude ni traumatičan. Zato je važno da se dijete dobro pripremi, da mu se objasni kako je to pregled kao i svaki drugi.

Izvor: Babyboom.in.rs

Komentari

Share.