Intervju Zvezdana Stojaković – mama_i_oblutak

0

Obzirom na to da ste uspješna poslovna žena, recite nam kako usklađujete privatni, odnosno porodični i poslovni život?

U životu je bitno sve uskladiti i dobro organizovati. Mama upravlja svojojm karijerom dok podiže dijete, samo je bitno da ih kompanije podupiru i daju punu podršku. Ja sam sebi priznala, ja sam ambiciozna mama, hm možda nekada i previše. Kada pomsilim na svog sina i supruga znam da su dovoljno jaki da se nose sa ambicioznom majkom.

Pored toga što ste jako uspješni u svojoj karijeri, Vi vodite i blog o majčinstvu. O čemu to sve možemo čitati na vašem blogu mama_i_oblutak i odakle ideja za pokretanjem     bloga? 

 Sve je krenula tako što sam primarno željela da kreiram TV emisiju „Majka i dijete“, međutim u tom momentu 2015. godine to nije bilo izvodljivo i odlučila sam kreirati blog. Tokom trudnoće i po samom rođenju mog sina pisala sam dnevnik, kao još u srednjoj školi o školskim dugodovštinama i prvim simpatijama. Počela sam pisati o trudnoći, odlasku kod ginekologa, o porođaju, prvim zubićima itd. Mislim da se sve može stići ako se dobro organizujemo i isplaniramo. Moj primarni posao nikada nije trpio zbog mog bloga i pisanje textova. Textove obično pišem uveče kada sin ode na spavanje, kada pijem čaj i pravim plan za naredni dan.

Blog je nešto što je danas postalo primarno većini ljudi, rado se čita, rado se reklamira, rado se pristupa pisanju istog, ali koliko ustvari vremena blog oduzima i da li se od bloga može živjeti u BIH?
Iskreno mislim da se danas teško živi i od stalnog posla J mada generalno poštujem i cijenim ljude koji uspjevaju živjeti od bloga. Meni to nije izvor prihoda, ne doživljavam ga kao posao. Textove pišem kada osjetim potrebu, to je obično uveče kada Petar ide da spava, kada suprug i ja pijemo čaj i sumiramo utiske od tog dana.

Kako se Vaš sinčić snalazi u ‘glavnoj ulozi’ na blogu?

On je jako veselo dijete. Uvijek vedar i nasmijan. Bio je izložen još u stomaku stalnim snimanjima i fotografisanjima pa vjerovatno zbog toga danas uživa u fotkanju, naravno draže mu je ako osvoji nešto u smislu da će dobiti igračku ili nešto od odjeće. Jako je odgovoran za svoje godine i zna ako nešto idemo da snimamo mora biti skonentrisan naravno koliko četverogodišnjak uopšte može biti 😀

Foto: Jelena Nišić

Od vremena kada ste postali majka, šta se to promijenilo u Vašem životu, koliko sada imate vremena za sebe u odnosu na raniji period?

Moram priznati da nikada nisam bila neko ko sebi ugađa. Tako da sam sasvim spremna dočekala ulogu majke. Jedino što se promjenilo da sam postala emotivnija, osjetljivija i to se posebno osjećalo u poslu, nisam više bila tako stroga :D. Što se tiče slobodnog vremena nemam ga ali nisam ga imala ni kada nisam bila mama. Volim da mi je dan ispinjen i da nemam kada pitati šta sada? Jednostavno tako funkcionišem.

Prvi susret s bebom majke opisuju na različite načine. Kakvo je bilo Vaše iskustvo?

Prvi susret je bio čaroban i nestvaran, nakon bola, vike i suza u naručju mi se našla mala mrvica, topla, bez kose i krupnih očiju. Plakala sam, i ja i suprug jer je prisustvovao porođaju. Zajedno smo plakali i smijali se. Bile su to povezane emocije, u trenu ste najsretniji na svijetu a u drugom trenutku znate da od tog  trena vaš jedini zadatak je borba da ta mrvica bude najsretnija na svijetu.

Majčinstvo je sigurno jedna od najljepših uloga koju jedna žena može doživjeti. Možete li nam ukratko reči šta za Vas znači majčinstvo?

 Svaki dan kao majka učim nešto novo o majčinstvu. Majka nije samo žena koja je bila trudna, koja se porodila,  dojila svoje dijete. Majka od momenta kada prvi put drži svoje dijete zna da je djetetov život važniji od svega drugog na svijetu i da je njegova sreća to što je pokreće.

Foto: Jelena Nišić

Da li Vam je bilo važno da održite idealnu težinu tokom trudnoće i poslije poroda?

Moram priznati da sam u trudnoću ušla sa malo manje kilograma od moje preporučene, bila sam neko ko se svako jutro vaga i prati kalorije. Priznajem u trudnoći sam se baš opustila, vagala sam se samo kod dr. na kontroli i uživala sam u hrani. Naravno znala sam da nakon porođaja moram vratiti svoju kilažu i odmah sam se izvagala nakon porođaja kada saam došla kući. Sjećam se imala sam 64kg i za dva mjeseca sam smršala 10kg. Nisam bila na dijete, naprotiv jela sam ali najviše zdrave namirnice i mnogo tečnosti. Dojila sam i najviše sam zahvalna upravo dojenju koje mi je pomoglo vratiti svoju kilažu. Trudim se da izgledam pristojno, evo sada nakon nekoliko godina tu je dva tri kg viška ali tokom ljeta i aktivnosti i oni slete.

Postoji li neka tajna uspješnog braka, neki recept koji bi podijeli s našim čitaocima?

Kada je brak u pitanju nema tu nikakvih recepata ni magičnih sastojaka, vrlo je jednostavno, pored toga da morate međusobno da se poznajete vrlo je bitno da imate strpljena i razumijevanja. Nekako mi se čini da danas ljudi vrlo brzo dižu ruke od svega pa tako i od braka. Mi se poznajemo jako dugo, uskoro će biti 15 godina koliko smo zajedno od toga je više od 5 godina u braku. Naravno ljubav je ta koja nas pokreće i daje nam snagu, od kada smo postali roditelji više smo se zbližili i ljubav je postaja još jača. Ne treba zaboraviti da je brak, ljubav, oslonac, prijateljstvo i snaga.

Hvala Vam na izdvojenom vremenu!

Foto: Jelena Nišić

Komentari

Share.