fbpx

Hladna stopala: Hoću li se razboliti? Jesu li virusi vani na hladnoći ili u zatvorenim prostorima?

0

Svima nam je poznato: „Od nogu sve polazi!“ Ali da li je to i tačno? Da li zaista prehladimo od hladnoće ili hladnih stopala?

Iako skoro na svim jezicima poznajemo riječ „prehlada“, to nije ona prehlada koja izaziva kašalj i curenje nosa, jer da je tako, onda bi ljudi koji žive u hladnijim krajevima (u hladnoj klimi) ili oni koji su stalno vani, bili često bolesni. A to nije tako – nego baš suprotno.

Hladnoća ne izaziva bolest – ali hladna stopala da!

Gripalne efekte uvijek izazivaju virusi prehlade koji napadaju sluzokožu. Postoji preko 200 vrsta takvih i oni se najčešće nalaze u toplom i suhom zraku (posebno u prostorijama koje se griju) i tamo se množe. Zbog toga smo zimi češće bolesni  jer se prečesto zatvaramo u pregrijane prostorije. Grijanje dodatno isušuje sluzokožu, koja onda ne može da bude u funkciji odbrane. Znači to nije povezano sa hladnoćom.

Ali kada kažemo da se od hladnih stopala razboljevamo, ima tu istine. U međuvremenu je dokazano: Naš imuni sistem može ispravno raditi samo kada je tijelo dobro prokrvljeno kako bi odbrambene ćelije i imunoglobin brzo došli tamo gdje su potrebni. Ako se stopala ohlade, brzo će i prokrvljenost u cijelom tijelu opasti, prije svega u sluzokoži u prostoru nosa i grla. Znači roditelji imaju pravo kada nas upozoravaju da se s nogu toplimo i da se čuvamo hladnih i mokrih stopala.

Komentari

Share.