Gubitak kose poslije porođaja

0

Gubitak kose usljed trudnoće (nekada čak i u pramenovima) iskuse skoro sve mame od trećeg do šestog mjeseca pošto se porode.

Šta je uzrok?
Normalno je da oko 100 dlaka kose opadne dnevno, ali ne u isto vrijeme te i ne primjetite. Hormoni u trudnoći čuvaju te dlake od opadanja i zato Vam kosa izgleda kao sa reklame, toliko gusta da ne možete ni četku da provučete. Ali sve lijepe stvari imaju kraj, a to uključuje i novi izgled kose. Kada se hormoni vrate u normalu, kosa se vraća također.

Šta treba da znate?
Ne izbezumljujte se! Ne ćelavite već se vraćate u normalno stanje. Ukoliko dojite bebu, dlake će ostati dok ne počnete da je prihranjujete mliječnom formulom ili čvrstom hranom. Dojili ili ne, budite bez brige jer do trenutka kada dijete bude duvalo svećicu za svoj prvi rođendan, opadanje Vaše kose će biti završeno, a izgled kao prije trudnoće.

Šta možete učiniti?
Kosa će biti zdrava ako se tako hranite i pijete prenatalne vitamine.
Budite posebno pažljivi prema njoj dok je u fazi opadanja. Šamponirajte je kada je neophodno, koristite dobar regenerator i rijedak češalj kako biste smanjili mršenje. Koristite šnale da pokupite kosu, nikako gumice i izbjegavajte da pletete kike.
Preskočite upotrebu jakog fena, figara ili prese i zanemarite sve hemikalije koje se odnose na uvijanje ili ispravljanje kose.
Razgovarajte sa ljekarom ukoliko je opadanje kose preterano i zabrinjavajuće. Kada je praćeno ostalim simptomima, opadanje kose može biti simptom rada štitne žlijezde.

Izvor: www.mojabeba.com

Komentari

Share.