Greške kod odgoja djece

0

Mislite da vaše dijete trebate uvijek nagraditi kada vam pomogne u domaćinstvu? Pogrešno. Griješite i ako mislite da se vaša djeca svađaju za vašu ljubav. Roditelji često prave greške u odgoju, a kako biste to spriječili, prikazat ćemo vam nekoliko velikih grešaka u odgoju.

1. Hvalite dijete samo kod dobrih rezultata.

Kada dijete uvijek pohvalite za dobar rezultat u školi, to može dovesti do toga da se dijete prestane truditi kod sljedećih zadataka. Prema jednoj studiji iz SAD dokazuje se, da osmogodišnjaci, koji bivaju hvaljeni za dobre rezultate, zaobilaze teške zadatke. Naučili su da pohvalu dobivaju samo za dobre rezultate, a teški zadaci bi mogli dovesti do neuspjeha. Tako da njih onda kompletno zaobilaze.

2. Jedan sat manje spavanja je u redu.

Premalo sna može smanjiti sposobnost koncentracije i dovest do veće produkcije masti . U istraživanjima je utvrđeno, da nenaspavani učenik šestog razreda odgovara rangu učenika četvrtog razreda. Osim toga, manjak sna, kao i kod odraslih, dovodi do povećanja stres hormona kortizola u tijelu, koji je omiljen za skladištenje masti. Djeca koja imaju manje od osam sati sna po noći, su mnogo više predispozirana za gojaznost. Savjet: neka vaše dijete spava kad je umorno. Noću, djeca bi trebala imati deset sati sna.

3. Mi nemamo predrasuda, zato ne razgovaramo o razlikama u kulturi.

Mnogo roditelja misli da svoju djecu dobro odgajaju, ako ne razgovaraju o razlikama u kulturi. Djeca bi razlike trebala „ignorisati“. Ali kada djeca ne dobiju obrazloženje o odgovarajućim temama, tada ona grade sama svoje mišljenje i presudu. Tabuziranje tema dovodi do toga, da djeca misle da se iza toga krije nešto negativno.

4. Moje se dijete odgaja da ne laže.

Od četvrte godine djeca počinju lagati. Većinom žele da prikriju šta su uradili. Kada ih otkrijete u laži i potom kaznite, ona će naučiti da se moraju više potruditi kod laganja. Umjesto kažnjavanja, nagradite dijete i ukažite da svoju grešku može ispraviti.

5. Prestanite se svađati, volim vas oboje.

Ukoliko mislite da se vaša djeca svađaju za vašu ljubav, griješite. Djeca se svađaju oko vlasništva. Vi kao roditelj ne možete uticati na slogu između vaših potomaka. Tu mogu pomoći najbolji prijatelji djece, ako su kod njih mogla posmatrati socijalno ponašanje između braće i sestara.

Izvor: Ljepota.ba

Komentari

Share.