Current time: 11-01-2014, 04:30 AM Hello There, Guest! (PrijavaRegistracija)


Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
gljive
09-06-2012, 01:26 PM
Post: #1
gljive
Pohovane gljive
Očišćene i oprane gljive kuhati u slanoj vodi, ocijediti uvaljati u brašno, jaje i prezlu, pa pržiti u dosta ulja.



Sote od glijva
Očišćene i oprane gljive skuhati u slanoj vodi. Kada omekšaju treba ih izvaditi, ocijediti i isjeckati na tanke listiće. Zagrijati puter u tavi i dodati gljive. S vremena na vrijeme protresti tavu. Čekati da gljive malo porumene pa ih staviti na stranu, posoliti i pobiberiti ih i služiti ih kao dodatak uz ribu, meso ili jaja, a možete napraviti sote i od gotovih gljiva iz konzerve, pa ih onda ne morate kuhati.



Gljive u tijestu
Gljive očistiti i marinirati ih pola sata marinatom od ulja, limunovog soka, bibera i soli, kojim se gljive trebaju poprskati. Nakon toga ih treba obrisati i uvaljati u tijesto za prženje i pržiti u dosta ulja.

Tijesto za prženje se pravi na slijedeći način: izmiješati 150 g brašna, 4 kašike rastopljenog putera ili ulja, 2 jajeta, so i određena količina vode kako bi se dobio sastav malo gušći od onog za palačinke. Tijesto treba odstajati prije upotrebe najmanje 1 sat.



Gljive sa pavlakom
Očišćene i oprane gljive isjeći na listiće i dinstati na puteru. Kao začin dodati biber i so. Kada omekšaju, dodati pavlaku, u koju se prethodno umiješa malo brašna. Kuhati još 10 - 15 minuta na tihoj vatri. Služiti pošto se doda još malo pavlake.



Umak od gljiva
Očistiti gljive, oprati ih i isjeći na listiće pa skuhati u slanoj vodi. Staviti na vatru šerpu s puterom. Kad se puter zagrije, dodati brašno (1 punu kašiku brašna za 2 osobe) i, prije no što požuti, nasuti vodu u kojoj su gljive bile kuhane. Treba brzo miješati da se ne zgrudva. Zatim dodati gljive. Držati na tihoj vatri da polako vri oko 20 minuta, pa staviti na stranu i dodati odozgo nekoliko komadića putera. Može se služiti uz palentu.



Gljive na grčki način
Očistiti i oprati gljive, pa ih skuhati u malo slane vode. Kada omekšaju, ocijediti ih i isjeći na listiće. Isjeckati sitno 1-2 glavice crnog luka i dinstati na ulju. Dodati gljive, limunov sok, biber i vodu u kojoj su se kuhale gljive. Kuhati na tihoj vatri, dok se ne ukuha skoro sva tečnost. Služiti hladno



Gljive na madžarski način
Isjeckati dvije glavice crnog luka i dinstati na ulju. Dodati gljive isječene na listiće, zatim alevu papriku, so i biber, pa nastaviti dinstanje. Kada gljive omekšaju, dodati šolju pavlake i ostaviti da baci još nekoliko ključeva. Služiti sa palentom.


Nadjev od gljiva
On se pravi samo od drški gljiva, a ne od klobuka, Potrebno je isjeckati sitno 1-2 glavice crnog luka i prodinstati sve na ulju. Kad gljive omekšaju, skinuti poklopac da se tečnost potpuno ukuha, zatim dodati sitno isjeckane listiće zelenog peršina (a i ne morate). Staviti na stranu da se ohladi, zatim pokriti i držati u frižideru.



Sufle od gljiva
Prodinstati na puteru 1/2 kg gljiva, zatim ih usitniti što je više moguće, po mogućnosti ih propustiti kroz mašinu za faširanje. Izmiješati ih sa 2 dl bijelog gustog sosa.

Bijeli sos se pravi na slijedeći način: napravi se zaprška od 50 g putera (ili ulja) i 75 g brašna, ali da NE porumeni, dospe se 1/2 l mlijeka, zatim se posoli i mijesa, dok se ne dobije krem ravnomjerne gustine, bez grudvica brašna. Drži se na vatri oko pola sata, pa se zatim propusti kroz sito. Za dobijanje gušćeg sosa se smanji količina mlijeka, dok se za rijeđi sos poveća količina mlijeka. Umjesto mlijeka se može i koristiti voda u kojoj su se kuhale gljive.



Gljive sa krompirom i majonezom
Očistiti gljive, oprati ih i isjeći na listiće, pa dinstati na puteru. Kao začin staviti biber i so. Kada gljive omekšaju, skinuti poklopac da tečnost potpuno ispari. Zatim skinuti sud sa vatre i ostaviti da se gljive ohlade. Skuhati neoljušten krompir, zatim ga oljuštiti i isjeći na kolutove. Staviti u posudu krompir, poprskati ga limunovim sokom, pobiberiti i posoliti i ostaviti ga tako 10 - 15 minuta. Poslagati na poslužavnik naizmjenično slojeve krompira, gljiva i majoneze. Sve obložiti tankim slojem majoneze i garnirati po ukusu. Držati jedan sat u frižideru prije nego što se posluži.



Pilav sa gljivama
Očistiti gljive, oprati ih, isjeći na listiće i kuhati ih u slanoj vodi. Isjeckati sitno glavicu crnog luka i dinstati na ulju, dodati rižu (150 g riže na 400 g gljiva) i miješati. Kad riža malo požuti, dodati gljive i vodu u kojoj su se kuhale, nekoliko zrna bibera i posoliti. Količina usute tečnosti treba da bude tri puta veća od zapremine riže. Izmiješati, zatim poklopiti i staviti u rernu na vatru srednje jačine. Izvaditi kada riža omekša i sva se tečnost ukuha. Služiti hladno.

[Image: 4epst3rmo.png][Image: vx8s69g1o.png]
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:




Contact Us | GuGu | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication