Evo kako da zaštitite bebu u kolicima od opasne vrućine

0

Budući da bebe nemaju razvijen centar za termoregulaciju, ljeti im može biti vrlo toplo, čak i više nego vama. Kako biste izbjegli “pregrijavanje” u kolicima, ali i zaštitili bebu od sunca, evo nekoliko savjeta…

Kako bi zaštitili svoju bebu od sunčevih zraka, mnogi roditelji često posežu za metodama koje mogu učiniti više štete nego koristi. Pitate se kako?

Ukoliko ste, recimo, ikada prekrivali kolica tankim materijalom kao što je muslin, ne biste li zaštitili bebu od sunca, vjerovatno ste nesvjesno učinili da joj bude još više toplo i tako je doveli u opasnost.

Prema istraživanju švedskih naučnika, ovakva “hladovina” zapravo stvara pećnicu u kolicima. Zbog smanjene cirkulacije vazduha, temperatura brzo raste, te se situacija može uporediti sa onom u usijanom automobilu.

Istraživanje je pokazalo da temperatura u nepokrivenim kolicima iznosi 22 stepena, ali nakon što se ona prekriju tankim materijalom, temperatura može za samo pola sata da naraste do 33 stepena, a za sat vremena i do 38 stepeni.

Kako biste izbjegli “pregrijavanje” i zaštitili bebu od sunca, evo šta možete da učinite…

1. Izbjegavajte tkanine kako biste napravili hladovinu u kolicima, umjesto toga koristite rupičaste, odnosno mrežaste materijale kako bi protok vazduha bio neometan. Dobra opcija takođe mogu da budu i kišobrani za kolica.

2. Na nekim kolicima postoje dijelovi koji se mogu skinuti u ljetnim mjesecima kako bi vazduh strujao, ali ukoliko vaša kolica nemaju tu opciju razmislite o kišobran kolicima.

3. Redovno provjeravajte temperaturu vaše bebe. Ukoliko se znoji, ljepljiva je ili topla na dodir, vrijeme je da se sklonite sa sunca.

4. Ukoliko je beba starija od šest mjeseci počnite sa korištenjem kreme za sunčanje i izbjegavajte šetnje u periodu od 10 ujutru do četiri sata poslije podne.

Izvor: ljepotaizdravlje.ba

Komentari

Share.