Endometrioza: 9 stvari koje svaka žena treba da zna

0

Endometrioza je prilično često stanje u kojem ćelije slične onima u materici rastu drugdje u tijelu. To može uzrokovati bol u trbuhu, donjem dijelu leđa ili zdjelici, bolne menstruacije i bol za vrijeme spolnog odnosa.

Istraživanje u Velikoj Britaniji pokazuje da tamo utiče na oko 1,5 milion žena i da je drugo najčešće ginekološko stanje, ali često ne bude dijagnosticirano misleći da je to samo nešto sa čime se treba živjeti.

Mit #1 Endrometrioza je zaista samo bolna menstruacija

To nije istina. Iako bolne menstruacije mogu biti jedan od znakova, simptomi variraju od osobe do osobe. Na primjer, neke žene mogu imati konstantnu bol tokom ciklusa i mišićno-koštane probleme poput boli u leđima, a druge ne.

Mit #2 Endometriozu je teško dijagnosticirati

Nažalost, ovo je ponekad istinito. Simptomi variraju tako da neke osobe kada dođu na pregled već su prije dijagnosticiranje sa velikim brojem različitih dijagnoza i iskuđani su različiti lijekovi. Ginekolog može dijagnosticirati endometriozu na nekoliko načina. U nekim slučajevima (na primjer, ako postoje povezane ciste na jajnicima), endometrioza će se pojaviti na ultrazvuku. U drugim slučajevima možda ćete dobiti dijagnozu na osnovu vaših simptoma ili nalaza ispitivanja ginekologa, ili hirurg može obaviti laparoskopiju da bi se našlo takvo tkivo.

Mit #3 Simptomi su samo nešto sa čime treba da naučim živjeti

Ovo nije istina. Iako su bolne menstruacije nešto što će mnoge žene da dožive barem jednom u svom životu, za ljude s endometriozom može biti tako bolno da onesposobljava, pa čak i utiče na odnose ili sposobnost da zadrže posao – uticaj na mentalno zdravlje takođe može biti znatno. Suština je da vi znate svoje tijelo najbolje – ako mislite da nešto nije u redu, obratite se ginekologu. Iako ne postoji apsolutni lijek, postoje načini nošenja sa endometriozom i simptomima kako bi se smanjio uticaj koji ima na kvalitet života.

Mit #4 Histerektomija je jedino rješenje

Histerektomija (uklanjanje materice) je bila jedan od načina za tretiranje endometrioze, ali liječenje je napredovalo. Postoje metode koje možemo pokušati prije toga, kao što je intrauterini sistem (petlja) koji sadrži hormone ili kombinovana kontracepcija. U težim slučajevima mogu se koristiti mjesečne injekcije da bi se nekoliko mjeseci suzbijali simptomi i bolest.

Mit #5 Ne postoji ništa da se spriječi bol

Kao polazište stručnjaci preporučuju lijekove kao što su ibuprofen, a ako se bol nastavi ili poveća, treba posjetiti ginekolog koji će prepisati jače lijekove protiv bolova, kao što je tramadol. Ginekolog vas može posavjetovati i o hormonskoj terapiji.

Mit #6 Endometrioza čini žene neplodnima

Dok je endometrioza često povezana sa neplodnošću, veoma je teško biti siguran da je to direktan uzrok. Endometrioza je generalno jedan od faktora. U većini slučajeva neplodnosti, uzrok je kombinacija problema. U najtežim slučajevima, kod žena se mogu razviti ciste na jajnicima koje utiču na plodnost. Za neke žene, uklanjanje ovih cista drastično može povećati šanse za prirodno začeće.

Mit #7 Trudnoća liječi endometriozu

Ovo obično nije istina i može biti veoma bezosjećajna stvar za reći ženi pogotovo ako nije u vezi ili ako nije emocionalno spremna da osnuje porodicu. Za neke žene sprečavanja menstruacije ublažava neke od simptoma. Međutim, ovaj savjet nije praktičan za mnoge žene, a simptomi se mogu vratiti i nakon što dobijete bebu.

Mit #8 Rečeno mi je da imam IBS

Hronični simptomi kod sindroma iritabilnog kolona kod žena se može zamijeniti sa endometriozom i obrnuto. Obzirom na blizinu endometrioze crijevima, problem se često zamjenjuje sa problemom crijeva. Čak i teška konstripacija može oponašati simptome!

Mit #9 Tinejdžeri ne mogu dobiti endometriozu

Endometrioza se uglavnom dijagnosticira kod žena u dobi od 25 do 40 godina, međutim, često prođe bez dijagnoze kod tinejdžerki. Neke mogu trpiti bol godinama koji se obično smatra “idiopatskim” – bez razloga.

 

Izvor: www.netdoctor.co.uk

Komentari

Share.