Duže odsustvo smanjuje postporođajnu depresiju

0

Rizik obolijevanja od postporođajne depresije za koju se vjeruje da je posljedica hormonalne neravnoteže kod novopečenih majki je veći kod žena koje imaju kraće porodiljsko odsustvo, tvrde naučnici sa Univerziteta u Marylendu.

4e1bef4b4a2538de71ab17f83ca5e52c

To stanje pogađa oko 13 odsto porodilja, a najčešće se javlja oko tri mjeseca nakon rođenja deteta, pokazalo je istraživanje na više od 800 majki. Od njih se jedna grupa na posao vratila šest sedmica nakon porođaja, druga nakon 12 sedmica, a treća šest mjeseci poslije porođaja. Žene koje su ostale na porodiljskom minimalno šest mjeseci znatno su rjeđe patile od postporođajne depresije. Trajanje porodiljskog odsustva barem šest mjeseci štiti i dijete i majku, istakli su istraživači.

Nakon šest mjeseci, veliki broj žena će poželjeti da se vrati na posao jer se u njima javlja nagon da ponovo budu produktivne i druže se s kolegama.

U Sjedinjenim Američkim Državama se većina zaposlenih majki na posao vraća tri mjeseca nakon porođaja, a uobičajeno trajanje porodiljskog u Evropi iznosi od 14 do 18 mjeseci (Njemačka, Belgija, Danska, Austrija, Španija, Francuska, Slovenija, Poljska), dok je u Češkoj, Mađarskoj, Finskoj i Slovačkoj predviđeno porodiljsko odsustvo u trajanju od 18 mjeseci.

Prethodna istraživanja su pokazala da se kod ranijeg povratka na posao žene još fizički i mentalno pripremaju na brigu o bebi iz sata u sat, a sve to dok pokušavaju da žongliraju s poslovnim obavezama.

Izvor: 24sata.hr

Komentari

Share.